Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  


Алестра тур - Очите на бога, Луковит и Ферма Сините щрауси

97.00 лв.

Тип оферта Екскурзии
Дестинация Луковит, България
Дати 06.10 - 07.10, 2018
Транспорт Автобус
Маршрут Варна - Гложенски водопад - Тетевен - Гложенски манастир - пещера Съева дупка - Варна
База BB
За контакт Алестра Тур ЕООД
Тел: 052501195, 0879265131
 Изпрати запитване


28-29.04; 19-20.05; 06-07.10.2018ПЛАН НА ПЪТУВАНЕ:

1 ден

06:00-Отпътуване от Катедрала Варна. Пристигане в Гложенския манастир. Манастирът "Свети Георги Победоносец" се намира на около 17 км от село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още от далеч, тъй като е разположена на скалист връх в Тетевенската планина. Смята се, че през ХІІІ в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ (управлявал 1218 г. - 1241 г.), построил в района манастир „Св. Преображение“ и малка крепост. Манастирът е съществувал до ХVІІ в., а в началото на ХVІІІ в. монасите построили нов манастир, посветен на „Св. Георги Победоносец”, на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Известно време двата манастира са съществували паралелно, като са били свързани помежду си от тунел в скалите. Ще отидем и до Черни Вит, където ще опитаме от уникалното зелено сирене. Отправяме се към пещера Съева дупка. Намира се до село Брестница, Ловешка област. Името й идва от братята близнаци Съю и Сею, които са използвали пещерата за укритие по време на османското владичество. Съева дупка е обявена за природна забележителност със Заповед No.2810 от 10.10.1962. При работата по благоустрояване на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове и римски монети. Тръгваме към Луковит, но преди това ще спрем във ферма Сините щрауси. Основната дейност на фермата е отглеждане на редки и специални видове животни като щрауси, сърни, декоративни зайци и др. Фермата предлага възможност за непосредствено запознаване с живота на тези животни. Основното са щраусите и техния начин на живот при закрито отглеждане. Също така във фермата ще се запознаете и с продуктите получавани от тези птици: пера, яйца, кожи, месо и др. Особен интерес представлява малкият "музей" на щрауса, където ще намерите голямо разнообразие и интересни идеи за приложението на различните продукти, оформени като сувенири. Отправяме се към Луковит. Настаняване в хотел. Нощувка.2 Ден

08:00-Закуска.

09:00-Отпътуваме за пещера Проходна. Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Педставлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м). Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича “Очите на Господ”, а понякога и “Очите на Дявола”. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми. Един от тях е “Време разделно” (1987 г.). Преди да поемем към Варна ще посетим и Крайречният ландшафтен парк „Панега” разположен покрай едноименната река. В местността Котлен е един от най-впечатляващите обекти по този маршрут – величествен всечен меандър, по чийто стръмни склонове се извисяват удивителни скални образувания. Местното население е нарекло скалните фигури с подходящи имена – Корабът Радецки, Носът, Делвата, Резето, Въртопа. Според поверието, всичко на това място – вода, въздух, скали, растения, зарежда човека с жизнена енергия. Оттук пътеката отвежда в къс, но живописен каньон, където се намира Панежката темна дупка – все още неизследвана пещера с бликащ карстов извор.Около 15 часа отпътуваме за Варна.

21:00- Пристигане във Варна Катедрала.Цена: 97 лева

Сумата се заплаща в брой в офиса на фирмата, с пощенски запис или по банкова сметка. Потребителят заплаща аванс в размер на 30 % от общата сума. Потребителят се задължава да заплати остатъка от сумата не по-късно от 15 дни преди началото на пътуването.Цената е за 1 човек и включва: автобусен транспорт, 1 нощувка в Луковит в хотел 2 или 3*, 1 закуска, екскурзоводско обслужване, застраховка.