Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  


Античен град Кабиле -Сливен - Нова Загора - Дом на Доброто/Коньово- Стара Загора - София

140.00 лв.

Тип оферта Екскурзии
Дестинация Стара Загора, България
Дати 10.04 - 11.04, 2021
Транспорт Автобус
Маршрут София - Ямбол - Сливен - Стара Загора - Нова Загора - Коньово - София
База HB
За контакт АТЛАНТИС ТУР ЕООД
Тел: 02/ 951 61 81, 0889 735073
 Изпрати запитване


Програма

Ден 1:
София - Античен град Кабиле / до Ямбол/ - Сливен - Нова Загора
Отпътуване от София 07.00 ч., храм паметник "Ал. Невски", от страната на ул. "Оборище". Пътуване по магистрала Тракия по маршрут: София –Кабиле с кратка почивка по пътя.
Пристигане в Археологически резерват Тракийски и античен град Кабиле“. Разглеждане на обекта с беседа.
Мястото е обявено за археологически резерват с национално значение през 1969 г. Първите проучвания в района са направени през 1912 г. Кабиле е един от обектите на Регионалния исторически музей в град Ямбол. Територията на археологическия резерват заема площ от над 600 дка.
Находките, открити при проучвания в района, са експонирани в археологическия музей към резервата. Разкопките на открито, които могат да бъдат разгледани, без да се заплаща входна такса, включват останки от базилики и църкви, от крепостни стени и обществени сгради.
Разглеждане на манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Кабиле на 1 км разстояние /Кабиленският манастир /. Манастирът е женски, а храмовият празник на 8-ми септември привлича много богомолци. Повечето посетители са водени от вярата, че аязмото на манастира ще им донесе здраве и дълголетие. Често изцелени се завръщат с щедри дарове за манастира.
Продължаване за Сливен. Свободно време за обяд и разходка в центъра на града.
След обяд - отпътуване за Нова Загора.Настаняване в хотел. Свободно време.
Вечеря в ресторанта на хотела с жива музика. Нощувка.

Ден 2:
Нова Загора - Дом на Доброто / с. Коньово/ - Стара Загора - София
Закуска.
Отпътуване в посока село Коньово за посещение на Mемориален комплекс Дом на Доброто, посветен на Пророка на народа дядо Влайчо Желев. Комплексът отваря врати за 125-та годишнина от рождението му, през 2019 г. на 15 август.
Продължаване за Стара Загора.Свободно време за разглеждане на града и обяд.
Интересни обекти за посещение в Стара Загора, които са част от Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз:
Античен форум „Августа Траяна“ – най-старият по нашите земи;
Неолитни жилища,
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора – 1877 г.“;
Регионален исторически музей.Още забележителности: Музей на религиите (Ески джамия) , Държавна опера– първата българска опера извън София. Новата сграда на Старозагорската опера е най-голямата на Балканския полуостров , Къща музей „Гео Милев“, Музей на бира Загорка и др. Над града се намира природен парк Аязмо, където се намира Старозагорска зоологическа градина и Ботаническа градина.
Отпътуване за София. Попътно - спиране за почивка.Пристигане в София вечерта.

Цената включва
Транспорт с туристически автобус категория 2 / 3 *;
1 нощувка със закуска в хотел "Яница" в Нова Загора
вечеря с жива музика в ресторанта на хотела
беседа с местен екскурзовод в АР Кабиле
водач от агенцията;
посещения по програмата

Цената НЕ включва
Входни такси за обектите: Кабиле - Групов билет за 20 и повече възрастни от 18-65 г. – 3.00 лв. на посетител, и за възрастни над 65 г. – 2 лв. на посетител
обеди
Разходи от личен характер
Застраховка „отмяна на пътуване“ .

Важно е за знаете :
Пътуването се провежда при минимум записани 30 туристи и се потвърждава 5 дни преди тръгване.

Информация за настаняването:
Хотел Яница Нова Загора се намира в самия център на Нова Загора и разполага с бар. На разположение на гостите са денонощна рецепция и ресторант. Хотелът разполага с безплатен собствен паркинг и безплатен WiFi.
Стаите в хотела разполагат с телевизор с плосък екран.
Стаите са -единични ,двойни, тройни,спални, апартамени.
Непосредствено до хотела се намира Спортна зала Младост с възможност за организиране на всякакви видове състезания, козметичен салон ,пощата, офиси на всички мобилни оператори,тенис корт и летен басейн с олимпийски размери, множество магазини и обекти за бързо хранене.На 15 км се намира язовир Жребчево ,на 10 км е Могилата в село Караново,на 5 км е Могилата село Дядово.Музеят на града се намира на на 50 метра от хотела .

Меню за вечерята :салата, основно, десерт, питка, безалкохолно.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Информация за посещаваните обекти и градове :
Кабиле
възниква към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа.
Според историческите сведения Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.н.е., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През първата половина на ІІІ в. пр.Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница, където били отсичани царски и градски емисии в периода ІІІ - ІІ в. пр.Хр.
След като е превзет от римляните, от началото на ІІ в. сл.Хр. Кабиле се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия.
Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в. сл.Хр. За разлика от други антични градове, върху Кабиле не е застроено съвременно селище и това го превръща в лесен за експониране и разкопки обект.

Кабиленският манастир -
Преданието говори, че през късната античност (4-5в.) Кабиле е бил голям религиозен център, а на около 1км. от настоящия резерват е имало манастир по времето на Император Константин Велики. Според легендата, Царица Елена пращала често хора да й носят вода от целебния извор.
По-късно манастирът станал женски православен и бил обитаван до падането на България под Турско робство в края на 14в. Въпреки че манастирът е бил разрушен, споменът за магическия извор се предавал от поколение на поколение. През 1898г. Стоян Ганев от село Кабиле, докато си почивал на нивата след работа видял в съня си жена облечена в черно, която му посочила мястото на лечебния извор. Орачът започнал да копае на това място и наистина се натъкнал на водата. По-късно, за съжаление, неразбирателства със съселяните му го принудили да закопае извора. Според преданието селянинът ослепял на минутата.
През 1918г. възрастна жена от Сливен (Мария Маринова) открила отново извора след пророчески сън. Там щедри хора построили малък параклис, около който постепенно се издигнал манастир. Сторителството на манастира започнало през 1919г. и продължило до 1944г. Най-голяма заслуга за успешното приключване на строителството имал Георги Николов от село Ген. Инзово, който пътувал с години от село на село и събирал дарения за манастира.

Сливен -
Сливен има много определения. Той е градът:
на стоте войводи; на Сините камъни; на текстила;
на сливенската перлова ракия и най-хубавите вина в България; в Долината на прасковите;
където се сливат три реки, три вятъра, равнината с планината, античността с бъдещето.
Според поета Дамян Дамянов Сливен е „…града, събрал ведно старо и ново, калдъръм и асфалт, старинен чардак и днешна многоетажност, …събрал не само ветрове и реки ведно (оттам и името му), а събрал минало с настояще, днешна радост с минала мъка.“

Стара Загора
се намира в Южна България, разположен е в Старозагорското поле. На територията на града е създадено селище през 6–5 хилядолетие пр.н.е. Днешният град е основан от траките под името Берое. През II век римляните основават града Августа Траяна. В началото на VI век се заселили славянски племена, които започват да го наричат Верея. За кратко време в средата на VIII век е завладян от византийците и наречен на името на императрицата - Иринополис. През XII-XIV век е център на областта Загоре, откъдето много по-късно ще дойде днешното му име. По-късно е известно като Ески Хисар (стара крепост), а от 1488 г. – като Ески Заара (плодороден край) Свидетелство за богатата история на този град са многобройните археологически паметници.

Дом на Доброто
в чест на пророка Влайчо Желев, роден на 15 август 1894 година в Коньово, служил като доброволец в Балканската война, но без да носи пушка, оцелява на фронтовете на Междусъюзническата и Първа световна война. През 30-те години е бил потърсен от цар Борис ІІІ за лична среща и тогава му предсказал, че ще му се роди син, но че той няма да царува. Умира на 8 май 1981 година в дома на брат си тук – в село Коньово.
Мемориалният комплекс „Дом на доброто” е изграден по инициатива на г-н Николай Грозев – кмет на Община Нова Загора и с помощта на дарители от цялата страна. Дарителите са предимно хора, които са познавали Ясновидеца, докосвали са се до необикновената му личност и дарба, получавали са помощ и утеха от него.

Телефон за контакт: 029516181, 0889735073 - А1; e-mail: office@atlantis-tour.com. Туроператорът има застраховка "Отговорност" в ЗК Лев Инс АД, валидна до 31.05.2021 год.; адрес на ЗК - гр.София, бул. Симеоновско шосе 67А, тел:024049402; 080015333