Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  


На разпети петък до Хисаря и Старосел

39.00 лв.

Тип оферта Екскурзии
Дестинация Хисаря, България
Дати 30.04 - 30.04, 2021
Транспорт Автобус
Маршрут София - Хисаря - Старосел - София
База RO
За контакт АТЛАНТИС ТУР ООД
Тел: 02/951 61 81; 0878 578 174
 Изпрати запитване


Еднодневна екскурзия до гр.Хисаря и с.Старосел – 30.04., Разпети петък
посещение на църквата Свети Пантелеймон и Археологическия музей в Хисаря

Програма:

Тръгване в 07.00 часа от гр.София/ гр.Бухово/ село Елешница; пътуване посока гр. Хисаря; пристигане в
гр. Хисаря -
възникнал през античността като част от Римската империя, с неговите паркове и термални извори. Съхранил многовековната си история като доказателство за множеството антични паметници и останки от римското селище Ауугосте, които са добре запазени и до наши дни. Посещение на
църквата Свети Пантелеймон,
където ще имаме престой достатъчно време, за да присъстваме на изнасянето на плащаницата и разглеждане на храма. Този храм е един от най-красивите и посещавани такива в града, намира се в центъра на града и е построен през 1889 г. Патронът на храма –лечител от ранното християнство е покровител на гражданите и гостите на Хисаря. През периода 1999 – 2004 г. църквата е ремонтирана със средства на дарители и изписана отново отвън и отвътре. Фреските са дело на художника Мирослав Асенов от гр. Луковит.
Посещение на Археологическия музей -
експозицията му отразява хилядолетната материална и духовна култура в Хисаря и неговия район от новокаменната епоха (V хилядолетие пр. Хр.) до Възраждането. Свободно време за разходка в центъра на града.
В ранния следобяд отпътуване за
с. Старосел.
Това е мястото със струпване на най-много гробници и тракийски храмове в цяла България. В района на Старосел има 9 могили с уникални архитертурни елементи и цветна украса. Могилите са проучени, но не са отворени за посещение. В района се намира най-големият Тракийски култов комплекс с мавзолей "Четиньовата могила", открит и разкопан през 2000 г. от проф. Китов.
Посещение на винарна "Старосел",
където ще имате възможност да разгледате избата и да видите целия процес на производство на вино.
Отпътуване за гр. София след 16:00 ч.; пристигане вечерта.

Пакетната цена включва:
автобусен транспорт по маршрута по програма;
водач-ескурзовод от агенцията;
беседа при посещение на Археологическия музей в града;
посещение на църквата Свети Пантелеймон;
посещение на Старосел.

Пакетната цена НЕ включва:
входни такси на посещаваните обекти –
Арх музей в Хисаря – 3 лв за работещи, 2 лв за пенсионери, 1 лев за ученици;
Старосел – винарна – „Пътят на Виното”- разходка, която запознава гостите с комплекса и разкрива тайните на вино производството. Времетраене 20 мин. и получават „Сертификат”; цена на човек: 4 лв.
лични разходи.

Срокове и начин на плащане: пълно плащане при записване/ подписване на Договор за еднодневна екскурзия.

Организираното пътуване се провежда при минимум 45 записани туристи.
Срок за уведомление, в който туроператорът може да отложи пътуването, поради несъбран брой туристи, без да дължи неустойка на потребителите – 3 дни преди началната дата.

Условия за анулация/ прекратяване на договора:
Всеки потребител може да прекрати договора за пътуване без да дължи обяснения на Туроператора по всяко време с писмено заявяване желанието си за прекратяване при следните условия:
От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от основната цена на пътуването на турист.
От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от основната цена на пътуването на турист.
От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от основната цена на пътуването на турист.
На туристи, които не са се явили в посочения ден и час на мястото на отпътуване на автобуса не се възстановяват внесените суми.

Знаете ли, че...
Разпети или Велики петък е най-тъжният и страшен ден от седмицата преди Великден, на него извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Спасителя. В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са посветени и богослужебните песнопения. Сутринта на Велики петък се четат и пеят Великите (или Царски) часове (първи, трети, шести, девети). Наричат се Велики както заради продължителността, така и заради важните събития, които ни припомнят, а Царски, защото през византийската епоха на тях са присъствали и царете. Часовете се пеят и четат в петък сутринта. Те съдържат псалми, тропари, пророчества, апостолски четива, евангелия и молитви. След деветия час се продължава с последованието на вечернята. Вечерта на Велики петък се отслужва утренята за Велика събота, а след песните на канона символично се снема от Кръста Разпнатият, обвива се в плат и се полага в светата кувуклия, символизираща гроба. Тялото на Господа е избродирано или изографисано върху плащаницата и изобразява това снемане. На Велики петък сутринта, в центъра на храма се изнася св. Плащаница.

Телефон за контакт: 029516181, 0889735073 - А1; e-mail: office@atlantis-tour.com. Туроператорът има застраховка "Отговорност" в ЗК Лев Инс АД, валидна до 31.05.2021 год.; адрес на ЗК - гр.София, бул. Симеоновско шосе 67А, тел:024049402; 080015333