Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  


София-Девин-Лясково-Смолян-Асеновград-София

125.00 лв.

Тип оферта Екскурзии
Дестинация Девин, България
Дати 29.05 - 30.05, 2021
26.06 - 27.06, 2021
31.07 - 01.08, 2021
Транспорт Автобус
Маршрут София - Девин - Лясково - Смолян - Асеновград - София
База HB
За контакт АТЛАНТИС ТУР ЕООД
Тел: 02/ 951 61 81, 0889 735073
 Изпрати запитване


УСЕТЕТЕ НЕПОВТОРИМИЯ ДУХ НА РОДОПИТЕ
С това пътуване ще посетите две пещери, един манастир - уникален с градината и историята си, градове и села, които ще оставят дълбока следа в спомените ви, ще споделим една вечеря с чеверме под звуците на гайда и родопски песни - наслада за сетивата! Какво друго му трябва на човек, за да се откъсне за малко от ежедневието и да се докосне до обикновените неща, които ни правят щастливи?
Програма:
ПЪРВИ ден: Отпътуване в 07.30 ч от София посока ДЕВИН. В миналото градът е бил известен под името Диове, Дивен, Девлен, Девен, Дьовлен. Българският възрожденец историк, проф. Марин Дринов предполага, че това име е асоциирано с бесите, които древногръцкият историк Тукидид назовава „Дьове“ – мечоносци. Добруски предполага, че това става по линия на Диос махайраофорон – Диове, мечоносци или диите. Други историци твърдят, че името на града произлиза от реката и е с тракийски корен, чиято етимология остава неясна. В началото на 20 век името му е сменено на турското Селиме. През 1926 година получава българското име Здравец, но и то не се налага, което довежда до въвеждане на името Девин през 1934 година. Спиране в града за почивка и кафе, продължаване по пътя за посещение на ЯГОДИНСКА пещера - със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Пещерата представлява сложна система на няколко етажа, образувана в мрамори. Тук се намират и едни от най-красивите пещерни образувания – пещерните бисери. След посещението на Ягодинската пещера пътуване към пещерата ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО - една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. В късните следобедни часове отпътуване за село Лясково. Настаняване в къща за гости Росенови; сводно време за кратка почивка и освежаване и от 19.30 часа - вечеря в механата на къщата. Нощувка.
ВТОРИ ден: 08.00 часа закуска - уханието се носи из цялата къща - прясно приготвени бухти с домашно сладко и сирене, билков чай и прясно приготвено кафе. В 10.00 часа отпътуване посока СМОЛЯН - спиране за разглеждане на манастир "Св. ПАНТЕЛЕЙМОН", основан от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството през 1988 г и се прекръства на Христина. Църквата "Св. Пантелеймон" е изградена с дарения за три години и през 1998г е осветена от митрополит Арсений. Година по-късно тя е дарена на Пловдивската митрополия. На 27 юли 2006г на храмовия празник се прави първа копка на нова църква с патрони считаните за светци лечители Св. Св. Козма и Дамян. През 2008г фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария. Голямата популярност на манастира се дължи на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Болни хора от различни краища на България ходят там с надежда да получат лечение и напътствия. В обителта се прави курбан в началото на месец май. Много хора се събират и за храмовите празници на св. Пантелеймон (27 юли) и св. св. Козма и Дамян (1 юли). Продължаване по пътя посока София със спиране в Асеновград - град, силно свързан с християнската религия. В града и околностите му има точно 80 религиозни храма – 5 манастира, 17 църкви и 58 параклиса. Свободно време за обяд и разглеждане на централната градска част; след обяд отпътуване за София; прибиране ок. 20 часа.
Пакетна цена е за един човек и включва:
транспорт по маршрута с 20-местен бус мерцедес Спринтер кат 1 зв;
настаняване в къща за гости Росенови - стаи с две и три легла;
закуска и вечеря в механата на къщата за гости;
водач-екскурозовд от агенцията;
застраховка Злополука за територията на България с покритие 1000 лв на човек;
посещения по програмата.
Пакетната цена НЕ включва:
входна такса за Ягодинска пещера - 8 лв за възрастен и 4 лв за дете до 18 год.;
входна такса за пещера Дяволското гърло - 4 лв за възрастен и 2 лв за ученици и пенсионери;
лични разходи.