Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Албания

Албания - Почивки, Екскурзии, Круизи

Албания

Република Албания е страна в Югоизточна Европа. Граничи с Косово на североизток, Република Македония на изток, Черна гора на север, Гърция на юг. Има излаз на Адриатическо море на запад и на Йонийско море на югозапад. Площта й е 29 176 км².

За първи път понятието "албански" се среща в един от текстовете на Клавдий Птоломей през ІІ-ри век. По-късно в хрониките на византийските историци този термин започва да се среща все по-често. Тя става част от Османската империя през 1478 г., като преди това е била под властта на няколко различни държави.

През 1912 г., Албания обявява своята независимост от Османската империя с декларацията от Вльора. Това се случва по време на Балканската война. Страната се превръща в конституционна монархия, начело на която застава принц Вилхелм от Вид. Той обаче страда от административна и дипломатическа неопитност и поради тази причина напуска албанския трон само шест месеца, след като е застанал на него.

Приключването на Първата световна война разделя Албания между Гърция, Италия и Кралството на сърби, хървати и словенци по силата на Парижкия мирен договор. През 1920 г. е създаден първия парламент в страната, който е разпуснат само осем години по-късно и Албания е обявена за кралство. Бившия министър-председател и бивш президент Ахмед Зогу е коронясан за крал под името Зогу І.

По време на Втората световна война страната е окупирана от Италия. Съпротивата, която е предимно комунистическа и е предвождана от Енвер Ходжа, завзема властта, когато италианците си тръгват.

След смъртта на Ходжа, Албания е много изолирана комунистическа държава, имаща минимален контакт дори с другите комунистически държави. През април 2008 НАТО официално кани Албания и Хърватия за свои членове. Те се присъединяват към Алианса на 1 април 2009.

Начело на Албания стои президент избиран от Народното събрание. По голямата част от неговите членове се избират от албанците на всеки пет години. Президентът се подпомага от министерски съвет, назначаващ се лично от него.

Държавата е изключително бедна със сериозни проблеми свързани с безработицата и организираната престъпност. Албания няма почти никакъв износ. Разполага с полезни изкопаеми лигнит, медна и желязна руда, природен газ, нефт. Главните промишлени отрасли са хранително-вкусова и текстилна, черна металургия и нефропреработване, минно-добивна. Растениевъдство е основен селскостопански отрасъл. Отглеждат се плодове и зеленчуци, лозя, тютюн, ръж, ечемик, царевица, слънчоглед, маслини. Отглеждат се също овце и кози.

Международен туризъм почти не се развива.

Климат
Климатът е субтропичен, средиземноморски. Средните температури за януари са 8-9Сº, за юли 24-25Сº. Валежи - 800-2000 мм.

Столица: Тирана

Население: 3 600 500

Официален език: Албански

Валута: Лек (ALL)

Популярни туристически обекти
Бутринт - Храма на Асклепий

Гирокастра, Крепостта "Синьото око", Ксамил, Манастира "Св. Георги", Саранда, Къщата на Енвер Ходжа