Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Алжир
  4. Атракции
  5. Сахара

Сахара, Алжир - Туристически Атракции

Сахара

Това е най-голямата пустиня в света. Разположена е в северна Африка на територията на Мавритания, Мароко, Алжир, Либия, Египет, Тунис, Чад, Судан, Нигер и Мали. Площта и е 9 млн. кв. км. и заема повече от 1/4 от африканския континент. Близо 1,5 млн. души населяват пясъчната повърхност, като най-много от тях са в Мавритания, Мароко и Алжир.

Образуването на пустинята Сахара е част от процес, чието начало започва преди повече от 8000 години, когато почвата в този район била все още плодородна. Някои от плодородните райони днес се напояват от подземни реки и водни басейни.

Сахара е сред най-сухите и горещи места на света. Температурите достигат до 46 градуса по Целзий на сянка, а температурните амплитуди са много големи.

Суровите условия на пустинята не позволяват развитието на флората и фауната там. Поради тази причина те са изключително бедни. Някои видиве животни, обитаващи Сахара са газели, антилопи, чакали, лисици, язовци и хиени. Има и плодородни оазиси, но те са съвсем малка част от територията. Там се отглеждат фурми, царевица и някои видове плодове.