Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Алжир

Алжир - Почивки, Екскурзии, Круизи

Алжир

Алжирска народно-демократична република е държава в Северна Африка. Площ 2 381 714 км2. Граничи с Средиземно море на север, Мали, Мавритания и Нигер на юг, с Либия и Тунис на изток, с Мароко на запад.

Съвременните граници на Алжир, както и тези на Тунис и Либия, са формирани, когато държавата все още е била част от Османската империя. Алжирските територии представляват три бейлика в рамките на Османската държава: Константин, Маскара (Оран), Титети (Медея). По това време алжирското крайбрежие става честа жертва на пиратски нападения.

През 1711 г. местни владетели успяват да постигнат независимост от Високата порта. През 1830 г. французите налагат властта си в Алжир, като повод им служи инцидент със техен дипломатически представител. Французите водят борби за всяка педя от страната, защото алжирците се борят за земите си.

Голям брой заселници от Малта, Франция и Италия се заселват в районите с най-плодородните алжирски земи. Заселниците получават статут на пълноправни френски граждани за разлика от местното мюсюлманско население, което е оставено без всякакви права. В Алжир започва партизанска война срещу френските колониални власти през 1954 г. Париж признава официално правото на Алжир на независимост през септември 1959 г.
Независимостта на страната е обявена през 1962 г.

Алжир е република. Начело на държавата стои президент, а глава на правителството - премиер-министър. Висш законодателен орган на властта е двупалатен парламент с долна палата и национално събрание.

Това е една аграрна страна с развиваща се добивна промишленост. Водещ отрасъл - добив на нефт и природен газ. Добиват се още желязна руда, фосфати и цветни метали. Развиват се добре и металургията, машиностроенето, нефтопреработка, химическа промишленост. Земеделието е основен отрасъл на селското стопанство - зърнени култури, грозде, цитруси, маслини и фурми, производство на вино. Отглеждат се овце, кози, камили, едър рогат добитък.

Не много добре развит е туризмът, втпреки множеството музеи.

Климат
Климатът е субтропичен, средиземномерски в северните части и тропичен, пустинен на юг в Сахара. Средни месечни температури - януари 5 - 12 Сº, юли 25 Сº. Валежи - в Атласките планини (Кабилия) - до 1200 мм, 400 - 800 мм в Тел Атлас, 200 - 400 мм в междупланинските равнини, до 50 мм в Сахара.

Столица: Алжир

Население: 33 858 000

Официален език: Арабски

Валута: Алжирски динар (DZD)

Популярни туристически обекти