Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда - Почивки, Екскурзии, Круизи

Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда е островна държава, която е разположена в източната част на Карибско море на границата с Атлантическия океан. Островът се разпростира в централната част от Подветрените острови и източната част на Карибско море, намира се на около 17 градуса северно от екватора. Антигуа и Барбуда граничи с Сейнт Бартоломи и Мартиника на северозапад, Гваделупа на юг, Сейнт Китс и Невис на запад, Монсерат на югозапад.

Първите жители на острова са индиански племена. По-късно на неговата територия се заселват племената араваки и кариби. По време на второто си пътешествие през 1493г. Христофор Колумб за първи път слиза на остров Антигуа именно тогава му дава това име.

Основаването на първите селища става от испанците и французите, но по-късно островите преминават под британско владичество. През 1667г. Англия основава колония на остров Антигуа, заселвайки роби от ирландски произход там. Робството на островите е прекратено през 1834г. Те получават своята независимост в рамките на Британската общност през 1981г.

Антигуа и Барбуда е независима държава, в състава на Британската общност. Глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор. Законодателната власт принадлежи на двукамарен парламент, състоящ се от сенат и палата на представителите. Изпълнителната власт принадлежи на правителството начело с министър-председател.

Стопанството на страната е ориентирано към туризма. Промишленост - мебелна, текстилна, битова електроника. В селско стопанство се отглеждат памук, захарна тръстика, цитруси и тропически плодове. Бързо се развива банково-финансовият сектор - офшорни банки.

Климат
Климатът е тропичен, пасатен, горещ. Средна месечна температура - от 15 до 33 Сº. Валежи- около 1300 мм. Характерни са есенните урагани.

Столица: Сейнт Джонс

Население: 68 700

Официален език: Английски

Валута: Източнокарибски долар (XCD)

Популярни туристически обекти