Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Аржентина

Аржентина - Почивки, Екскурзии, Круизи

Аржентина

Аржентина е държава намираща се в Южна Америка, чиято площ е 2 777 410 кв. км. Граничи с Парагвай, Боливия, Бразилия, Чили и Уругвай.

В древността земите на днешна Аржентина са били населявани от индиански племена. Испанските конкистадори ги завладяват през първата половина на 16 век. След приключване на война за независимост на 9 юли 1816 г. са провъзгласени Съединените щати на Ла Плата, преобразували се във Федерална република Аржентина през 1926 г. От 1946 до 1955 г. властта е в ръцете на ген. Хуан Доминго Перон, чието управление мнозина определят като диктатура. Емблематично лице на управлението му става съпругата на Перон - Ева Дуарте, известна в историята като "закрилницата на безризите" Евита.

Генералът е свален чрез поредния военен преврат малко след като жена му Евита умира от рак. Управлението на страната е в ръцете на военни от 1955 до 1958 г. и от 1966 до 1973 г. Властта на военните търпи провал и Перон отново е на власт, но за няколко месеца. След смъртта му президент става новата му съпруга - Мария Естела Мартинес де Перон. Нейното управление обаче е белязано с икономически хаос и дълбока корупция и приключва с поредния военен преврат през 1976 г. Този военен режим е един от най-кървавите отбелязани в историята не само на Аржентина, но и на цяла Латинска Америка.

През 1983 г. отново е възстановено демократичното управление на страната.

Аржентина е федеративна република, начело с президент. Законодателен орган е Национален конгрес, състоящ се от сенат и палата на депутатите. Изпълнителна власт е в ръцете на президента и правителството, начело с министър-координатор.

Страната е една от най-добре развитите в Латинска Америка. Добиваща промишленост - нефт, газ, уран, волфрам, железни руди, литий, олово, цинк. Промишленост - металургия, нефтопреработка, транспортно машиностроене, електротехника, химическа, хранително-вкусова - консервна, месопреработваща, винопроизводство, кожено-обувна, текстилна промишленост. Селското стопанство на държавата успява да задоволи потребностите на населението и да осигури стоки за износ. В животновъдството се отглеждат едър рогат добитък и овце, а по износ на кожи заема едно от първите места в света. Основни зърнени култури са пшеница и чай.

Много добре развит туризъм.

Климат
Страната има три климатични пояса - тропичен, субтропичен, умерен. Средните януарски (летни) температури на север са 28 Сº, на юг 10 Сº, юлските (зимни) - съответно 18 и 1 Сº. Валежи - спадат от изток на запад - от 1400-1600 до 100-300 мм.

Столица: Буенос Айрес

Население: 42 000 900

Официален език: Испански

Валута: Аржентинско песо (ARS)

Популярни туристически обекти
Национален парк Игуасу, Пласа де Майо - Майския площад, Президентският дворец - Каса Росада, Мавзолеят на Хосе Марти, Обелискът на свободата, Оперният театър "Колон", Улица "Каминито"