Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австралия
  4. Атракции
  5. Канбера
  6. Австралийският парламент

Австралийският парламент, Канбера

Австралийският парламент

Сградата на Австралийският парламент се намира южно от езерото Бърли Грифин. Проектът на сградата е изработен през 1988г. от италиански проектант и струва 1.1 милиарда долара.

Голямата площ, която заема парламента е отворена за посетители всеки ден, между 9.00-5.00h. Годишно сградата на парламента приютява 1 милион посетители, което я прави една от най-популярните атракции на Канбера.

Предната част на двора е покрита от мозайка, която е изработена от около 90 000 ръчно отсечени гранитни парчета, които са в седем цвята.

Във фоайето се намират панели инкрустирани с мотиви от австралийската флора. Някои от панелите изобразяват традиционна аборигенска храна, а други изобразяват разтениея открити от сър Дйоузеф Банкс, когато е стъпил на бреговете на Австралия с капитан Кук през 1770г.

В фоайето могат да се видят също различни бродерии, дизайнер на които е Кей Лауренс. Те са били изработени за повече от 12 000 часа от 500 души. Там може също да се види и картина на Том Робъртс, която изобразява откриването на първия австралийски парламет в Мелбърн на 9 май 1901г. Друга картина, на която туристите могат да се полюбуват е "Red Ochre Cov" на Манди Мартин. На фона на всичко това, разположените там зелено-сиви мраморни колони създават усещането за евкалиптова гора.

Посетителите могат да се качат на покрива на парламента, от където могат да се насладят на красивите гледки на столицата.

В Австралийският парламент се намира огромна арт колекция, съдържаща повече от 5 000 произведения на изкуството от известни австралийски майстори.