Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австралия
  4. Атракции
  5. Операта в Сидни

Операта в Сидни, Австралия - Туристически Атракции

Операта в Сидни

Емблематичната за Сидни сграда на операта е официално открита през 1973 г. Нейният архитект Йорт Утсон получава най-престижната награда за архитектура в света Pritzker.

Датчанинът Утсон отдава 9 години от живота си на операта. Тя се намира в пристанището на Сидни до също така прочутия мост Харбър Бридж.

Реализацията на проекта на Утсон започва през март 1959 г. През 1966 г. архитектът напуска шумно, след като няколко подкрепяни от правителството негови колеги решават да променят проектирания интериор, за да спестят пари. Още 7 години след това операта се довършва.

Хиляди туристи, които не се интересуват от опера, се струпват всеки ден просто да видят сградата. Тя подслонява австралийската опера, градския театър и градския симфоничен оркестър и е безспорен културен център на Сидни.

Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 репетиционни, 5 театрални, 4 ресторанта, 6 бара и множество магазинчета за сувенири. Покривите са конструирани от 1 056 000 глазирани бели гранитни керемиди, внесени от Швеция. На 20 октомври 1973 г. операта е открита от кралица Елизабет II.

През март 2006 г., британската кралица отново посещава австралийската столица, за да открие ново крило на операта, построено така, че да пропуска светлината в комплекса и да открива за посетителите изглед към пристанището на Сидни.