Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австралия
  4. Атракции
  5. Национален парк Какаду

Национален парк Какаду, Австралия - Туристически Атракции

Национален парк Какаду

Националният парк Какаду е не просто резерват или природен парк с чудно хубава природа, но и свещена земя за аборигените населяващи Северна Австралия.

Той е включен в списъка с обектите от световното историческо наследство на ООН, а територията му се управлява от аборигените (като традиционни собственици) съвместно с Министерството на околната среда, водите, културното наследство и изкуствата на Австралия.

Аборигените населяват парка повече от 50 000 години. Има многобройни доказателствата за този период, потвърдени от археологически проучвания и прекрасно запазени скални рисунки – една от основните забележителности на парка. Влаголюбивата тропическа флора и фауната в него се намира под защитата на конвенцията „Рамзар”.

Какаду обхваща площ от 19 804 кв. км., които се намират в тропическата част на Северната територия на Австралия.

Основите на парка се полагат през 1979 г., като е разширяван няколко пъти до 1991, когато окончателно добива сегашния си вид.

Паркът Какаду представлява музей на открито за произведенията на творческия гений на аборигените. Същевременно, природата в парка е създала необикновени геологични формации, запазени са изключително редки растителни и животински видове.

Скалите от пясъчници в Какаду и Земята на Арнем са дали убежище на прекрасна колекция от идеално запазени скални рисунки – до момента са класифицирани около 5000 обекта, но се предполага, че са почти двойно повече.

На много места скалните рисунките образуват истински малки художествени галерии. Според направените проучвания те са създавани в продължение на около 20 000 години и представляват исторически хроники на аборигените от Северните територии. Смята се също, че това е най-големият архив в света на една и съща група хора за толкова дълъг период от време. Този архив е и една от причините националният парк Какаду са е включен в списъка с обектите - световно историческо наследство.

Националният парк Какаду разполага с изключително богата растителност, състояща се от над 1700 различни вида, като 97 вида от тях са застрашени.

Както множество растения територията на парка е обитавана и от много голям брой животински видове. Сред обитателите му има 60 вида бозайници. Голяма част от тях живеят в горските части на Какаду и са активни нощем, вследствие на това посетителите трудно могат да ги видят.
Други, като кенгуруто, ограничават движението си само в по-хладните части на деня и е по-лесно да бъдат срещнати. Двуутробните бозайници са цели 8 вида. А сред плацентните бозайници най-многобройни са прилепите (26 вида), 15 местни вида гризачи и, естествено, дивото куче динго.

В резервата могат да се видят също 280 вида птици. Червения ястреб – един от застрашените видове птици в Австралия, гълъби, червеношиестите папагалчета, коoкабура – един от националните символи на континента.

Влечуги - 117 вида. Има и разнообразие на риби и насекоми.