Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Каринтия (Кернтен)
  6. Бад Клайнкирхайм

Бад Клайнкирхайм, Каринтия (Кернтен)

Бад Клайнкирхайм

В южната част на Австрия се намира планинския регион Нокберге, който е част от величествените Алпи. Там, сгушен в сърцето на гори и пасища, сред високи планини и минерални извори се намира живописно градче, наречено Бад Клайнкирхайм. Това прелестно кътче земя днес е един от най-добрите ски курорти в района на Каринтия.

Бад Клайнкирхайм дължи част от своята популярност не само на добрите условия за каране на ски, но и на лечебните термални извори, както и на растението наречено „алпийски валериан”.
На това място туристите идват не само за да практикуват зимни спортове, но и за да се насладят на прекрасните уелнес и СПА услуги, които курорта предлага.

Надморската височина на Бад Клайнкирхайм е 1800 метра, а аромата разнасящ се наоколо е приятен и свеж.
Фактът, че района е дом на растението „алпийски валериан”, работи само в положителна насока за градчето. Билката е известна със своите стимулиращи, балансиращи и успокояващи свойства. Тя е ценна съставка за лечението, което се провежда в термалните бани, слага се също в различни масла за масажни процедури и дори в козметични продукти.

Бад Клайнкирхайм не е просто ваканционен рай за уелнес и СПА любители. Семейства с малки деца, двойки от всички възрасти и спортни фенове прекарат едни незабравими ваканции в Каринтия. В планинското градче има безброй неща, които могат да се открият и направят, без значение дали е зима или лято. На това място скуката се изключва напълно. Дали ще спортувате, ще се разхождате из прелестната природа, ще разглеждате архитектурата, ще се наслаждавате на различни процедури за отпускане и релакс няма значение, защото всяко едно от изброените до тук занимания, може да бъде прекрасно и задоволително за запълване на вашето време.

Планинският курорт предлага на своите гости над 100 км. добре поддържани ски писти, 23 ски хижи и 25 лифта, които ще ви отведат бързо и безопасно до мястото, на което искате да отидете.
Пистите са широки и в отлично състояние, а нивото им на трудност е различно, като 18 км. от тях са за начинаещи и са обозначени със син цвят, 77 км. от тях са обозначени в червено, което означава, че са предназначени за напреднали скиори и останалите 8 км. от писти са за експерти в тази област и се отличават с черен цвят.

Лифтовете са разпределени по следния начин – 4 гондоли или кабинкови лифта, 6 седалкови лифта и 15 Т-образни съоръжения.

Поддържането на снежната покривка става благодарение на 800 машини за изкуствен сняг, които покриват 97 процента от пистите в планината Нокберге. Голямата надморска височина и оръдията за изкуствен сняг позволяват на сезона да продължи со средата на месец април.

Ски региона Бад Клайнкирхайм е дом на олимпийския шампион Франц Кламер. Няколко пъти по време на ски сезона вие можете да имате възможност да се спускате с него или да стоите на съседната седалка на лифта до този голям скиор.

За да усъвършенствате вашите възможности в карането, можете да се възползвате от ски училищата в курорта, които са няколко на брой. Освен това градчето предлага ски училища и за най-малките фенове на зимния спорт.

Забавленията и зимните спортове в австрийския курорт не се ограничават само с каране на ски и СПА процедури. Гостите на градчето могат да практикуват крос кънтри ски, да се разходят със снегоходки , преминавайки през невероятни места и любувайки се на незабравими пейзажи или да покарат сноуборд. А за онези, които предпочитат романтиката Бад Клайнкирхайм предлага разходки с шейна, теглена от коне, с чаша греяно вино или горещ шоколад в ръка.

Kрос кънтри ски ентусиастите могат да практикуват своя спорт от ноември и до пролетта. Курортното градче Бад Клайнкирхайм предлага три трасета за този спорт, дълги над 50 км. Отлично поддържани и предлагащи невероятна гледка, маршрутите, предназначени за крос кънтри ските ще задоволят дори най-претенциозните спортисти в тази област.

За зимният туризъм в планинските райони на Нокберге са предвидени над 60 км. зимните туристически пътеки. Те отвеждат до девствени склонове, живописни долини и покрити със сняг хълмове, далеч от ски и сноуборд пистите.

Добре поддържаните пътища водят до идилични зимни пейзажи, разкриващи един друг свят, потопен в тишина и спокойствие. Туристът се наслаждава на откриващите се панорамни гледки по пътя, някои от които към уютни къщи за гости и други места за почивка и настаняване.
Планините около Бад Клайнкирхайм и територията на Националния парк Нокберге. Леко извитите хребети, предлагат много леки маршрути, подходящи и за туристи със снегоходки.

Разходките със снегоходки в цялата ски зона на Каринтия са възможно най-добрия начин да опитате и да се насладите на всичко, което зимата може да ви предложи. Снегоходките дават възможност за преминаване през най-дълбокия сняг на зимния пейзаж, през недокоснати склонове и трудно достижими участъци.

Спускането с тобоган (шейна) е един от най-забавните моменти от зимата. В Бад Клайнкирхайм има обособени четири тобоган писти, които са отворени до късно вечерта. До върха на четирите писти може да се стигне с лифт или пеш, според предпочитанието на туриста. Този вид забавления са много подходящи за семейства, а смеха и доброто настроение в края на деня са гарантирани.

Виена има своите файтони, Венеция има своите гондоли, а Бад Клайнкирхайм има Готхард Тамер или шейни теглени от коне. Вече над 60 години, гости от всички краища на света изпитват възхищение от зимния пейзаж, гледайки го от вътрешността на шейната си.
За всеки предпочел Бад Клайнкирхайм за зимната си почивка това изживяване би било истински подарък – природата наоколо, заспала под белоснежната си покривка, тишината, нарушавана само от дишането на конете и звънящите камбанки, чистото синьо небе и всичко това, наблюдавано от под топлото одеяло.
Освен всичко останало, шейните обикновено са пригодени за четири пътника, така че спокойно можете да се насладите на изживяването със семейството или с приятелите си.

Има и друго така интересно и забавно изживяване, а именно шейна теглена от кучета Хъски - сафари без лъвове и тигри. И макар този вид разходка, да е присъща за Аляска, вие можете да й се насладите и в Каринтия, Австрия.

Бад Клайнкирхайм има какво да предложи на своите посетители и през летните месеци. Добре маркирани пешеходни пътеки, преминаващи покрай вдъхновяващи природни пейзажи, от които дъха ви спира. Разходката през нежните хълмове и алпийските ливади, покрай игривите потоците и широките поляни, покрити с цветя, може да бъде наистина зареждаща. А множеството традиционни алпийски хижи, които са пръснати из цялата територия на Каринтия са идеално място, на което да опитате местните кулинарни изкушения. Планинско колоездене, скандинавско ходене, тенис, скално катерене и още много други летни спортовете можете да практикувате в този планински рай.

Настаняването става единствено и само според вашите възможности и предпочитания – планински хижи, вили и апартаменти, както и луксозни хотели са отворили врати за своите гости с единственото желание да ги накарат да се чувстват удобно и уютно в тях.

Бад Клайнкирхайм гради своята история още от древни времена. Тя е пряко обвързана със съкровищата на Алпите – лечебните термални извори и известния „алпийски валериан”. Тези две природни богатства обединяват хората около сърцето на Австрийските Алпи от зората на историята.

СПА курортът все още не е създаден по времето на римляните. Но любовница на Цезар, красивата Клеопатра, внася някои от нейните разкрасителни козметични продукти от региона на Нокбергските планини. „Алпийския валериан става изключително популярен в страните на Ориента.
До нас има достигнали документи, които доказват оживена търговия с ценното растение още през 500 г. пр. Хр.
Смята се, че районът се заселва трайно за първи път след разпадането на Римската империя.

Първият писмен документ, отнасящ се за Бад Клайнкирхайм датира от 5 юли 1166 г. Единадесет години по-късно градът в Каринтия се появява в документ, написан от папа Александър III, който днес е притежание на Държавния архив във Виена.
Основаването на община Бад Клайнкирхайм става няколко века по-късно през 1850 г. Името на курорта произлиза от немската дума „Bad”, която означава бани, минерални бани или къпане, за да подчертае балнеоложкия характер на региона.

Откриването на първият ски лифт, който да подпомогне забавленията на скиорите в планините става през 1956 г. За времето си това е най-дългия лифт в Каринтия - 620 метра. Строителните работи около минералните бани в курорта започват през 1960 г. През 1969 г. те вече отварят вратите си за СПА любители.

През Средновековието хората, които търсели помощ и изцеление на болката си правели поклонения в Бад Клайнкирхайм. Положителният ефект на минералната вода става известна далеч извън алпийските върхове на Каринтия, може да се каже, че там се практикувала ранната форма на уелнес и СПА процедурите.