Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Тирол

Тирол, Австрия - Туристически Атракции

Тирол

Тирол е една от деветте федерални провинции включени в състава на Австрия.
Тя получава името си от двореца на граф Тирол край Мерано. Именно това е територията, в която са разположени едни от най-добрите ски курорти в света, като Акзамер Лицум, Иглс, Санкт Антон, Мутералм и др.

Границите на австрийската провинция на изток се простират до други две известни провинции - Залцбург и Каринтия, на юг тя граничи с Южен Тирол (Италия), на запад с Швейцария и на север с Бавария (Германия).

Популярността на Тирол се дължи до голяма степен на планинския район, в който се намира. Той е и основната причината в провинцията да могат да се практикуват разнообразни спортни дейности, независимо от сезона. Величествените Алпи безспорно са една от най-добрите дестинации за зимни спортове и за летни туристически обиколки.

В исторически план през провинцията са минавали пътищата, свързващи централна Европа със Средиземноморския регион. Климатът на това място като цяло е умереноконтинентален и планински. За момента Тирол е петата по население австрийска провинция.

Било то през зимата с помощта на снегоходки или по изчистени зимни туристически пътеки, било то през лятото по обсипаните със зеленина и с цветя дълги пешеходни пътеки, Тирол ще ви заведе до величествените и благородни Алпийски върхове, предлагайки ви безброй възможности за туризъм. Добре поддържани и маркирани туристически трасета, преминават през равнини и възвишения, отвеждайки чак до високия алпийски регион, където пред туристите се разгръщат едни от най-забележителните и невероятни гледки, които могат да се видят.

Снегоходките са един забавен начин да се насладите на тиролската зимна приказка. Това е спорт, в който не ви трябва нито ден опит, трябва само смело да се втурнете към прясно натрупалия и неутъпкан сняг. Можете да го практикувате самостоятелно или с група, можете да се възползвате от услугите на професионални водачи, които да ви покажат техники, с които да улесните предвижването си и да увеличите забавлението от него.
Друга положителна черта на този спорт, заради която си заслужава да го изберете е, че е прекрасно занимание за цялото семейство.

Петте природни парка в Тирол, както и национален парк Хое Тауерн, разполагат с чудесни възможности за множество спортни занимания, в които заедно със спорта и забавлението, ще откриете множество интересни видове растения и животни.

Ако искате да разгледате района, но желаете да го направите по почистени планински трасета, можете и да не ползвате снегоходки, а просто зимни обувки. Пренесете се в прекрасните, покрити със сняг зимни пейзажи на Тирол и се потопете в идиличната обстановка, далеч от шума и суетата на ски пистите. Всички региони на провинцията предлагат добре изчистени и отлично маркирани пътеки за зимен туризъм.
Трасетата са разнообразни, започвайки от много къси пътища, които са не повече от един час пешеходен тур, продължавайки с по-дълги маршрути, за по няколко часа и завършвайки с целодневни и дори маршрути за по няколко дни с преспиване в традиционни планински хижи, пешеходните турове са предназначени за всякакви предпочитания и издръжливост.

Дългите разстояния са по-подходящи за летните месеци, когато природата се е окичила с цветове и аромати. Във величествените Алпи има множество дълги маршрути, между които можете да избирате, за да разгледате забележителните й творения – върхове, потъващи в небето, тучни зелени ливади, дълбоки пропасти, шумни водопади и закачливи потоци. Голяма част от трасетата са оборудвани с пейки и места за отдих.
Най-известната пътека за обиколки на дълго разстояние е туристическия път Игъл, който обхваща 1480 км. красота от сърцето на Алпите. За да се премине целият са необходими 126 дни пътуване през региона.

Интересен поход през планината би бил и някой от гурме маршрутите, в които ще научите как се отглеждат някои популярни продукти, а също така ще опитате голяма част от традиционните тиролски специалитети.

Повече от 2000 алпийските ферми и множество хижи са готови да дадат убежище на туристите, като им гарантират добър нощен сън в близост до небесата.
А също толкова планински водачи и спасители се грижат за безопасността на своите гости от цял свят.

Колоезденето е не по-малко предпочитан спорт в алпийския регион. Подарявайки си една незабравима велосипедна почивка в Тирол, туристите получават повече от 5600 километра маршрути за планинско колоездене и повече от 900 км. велосипедни трасета и пътеки, обещаващи забавни и уникални изживявания. Това е едно различно занимание, в което ще се насладете на красотата на Тирол върху две колела.

За да се придвижите по-лесно до сърцето на Алпите и до по-завладяващи маршрути, можете да ползвате лифт, така дългогодишните любители на този спорт ще имат възможността да карат по по-трудни маршрути, достигнати за кратко време.

Избирайки си различен маршрут, туристите ще могат да разгледат различни части от района, да се насладят на културното разнообразие и да се докоснат до кулинарното богатство на областта.

Обичате ли адреналина и силните усещания? Провинция Тирол предлага на катерачите избор от над 5000 алпийски маршрута за скално и ледено катерене и повече от 3000 вида съоръжения за спортно катерене. Около 600 върхове, достигащи над 3000 метра височина очакват своите завоеватели.
Трудни отвесни стени и атрактивни паркове за катерене, предлагащи различни нива на трудност в този спорт са готови да посрещнат, както опитните катерачи, така и начинаещите.

Един опасен начин да се озовете на неподозирано красиви места, да погледнете над облаците, да сте заедно с птиците и да усетите истинска наслада от живота. Тирол е топ дестинация за катерачи със своите безкрайни маршрути за катерене и с безкрайната красота, която ги обгръща.

За любителите на леденото катерене има не по-малко възможности – замръзнали водопади, стени на ледници или ледени кули, всички те са едно огромно предизвикателство. Разбира се този спорт трябва да се практикува с повишено внимание, защото ледената повърхност е непредсказуема. Хубаво е с туристите да има професионален катерач, който да следи за тяхната безопасност.

И все пак, Тирол е земя, в която никой друг спорт не е толкова известен и с толкова добра база за практикуване както са ските и сноуборда. Повече от 70 ски зони и 5200 километра писти във всички категории на трудност само чакат да бъдат проучени от ски любителите. Една чудесно развита инфраструктура, която привлича посетители от цял свят. Не случайно се твърди, че провинцията е оборудвана с най-съвременните лифтови съоръжения. Богат избор от предложения за цялото семейство, широк спектър от събития, както върху пистите, така и извън тях, безкрайни възможности за една изключителна ски ваканция.

Тирол е място, на което забавленията над 3000 метра надморска височина са нещо съвсем обичайно. На територията му са разположени няколко величествени ледника, които обещават заснежени склонове почти през цялата година. Каунертал, Пицтал, Щубай и Хинтертукс са чудесно доказателство, че забавлението няма граници.

Ако сте от хората, предпочитащи карането в свободен стил, австрийската провинция има с какво да ви примами. Нейните снежните паркове предлагат разнообразни препятствия, както и курсове за начинаещи и професионалисти.

Парковете разполагат с подходящи препятствия, както за начинаещи, така и за експерти. Всички сноубордисти и фрийстайл скиори могат да избират между множество снежни паркове, всеки от които обособен да задоволява индивидуалните нужди на каране и личния стил на спортистите.

Тази обширна земя ще ви накара да изпитате желание да почувствате тръпката на фрирайда чрез белия, чист, дълбок сняг под ските или борда и да обособите ваши собствени терени извън ски пистите. Но, за да получите необходимите знания за тази трудна техника, най-добре е да завършите курс.

Фрирайда е считан за един от най-прекрасните трепети през зимата. Чувството да сърфирате през дълбокия сняг, далеч от натоварените ски писти, да сте заобиколени от уникалната и дива природа на тиролските Алпи – трябва да се изживее от всеки, то няма как да бъде описано.

Шезлонги, музика на живо до самите писти, барове със скиори, които все още са с цялата си екипировка – всичко това е така характерното за Австрия и Алпите извън пистово забавление, познато на всички като Après Ski.

Завършете деня си с една хубава студена бира или с традиционна тиролска храна в Св. Антон ам Арлберг, докато още сте върху ските. А можете да посетите и Ишгл, където можете да опознаете модерния начин на живот в Тирол и да се сблъскате с някоя известна личност. В Зьолден ще получите топло посрещане след дълъг ден върху пистите с чаша чай, кафе, горещ шоколад или греяно вино. От друга страна кулинарните изкушения и изисканата кухня са запазена марка на Цилертал.

В австрийската провинция има повече от 220 ски училища, с персонал от висококвалифицирани инструктори в зимните спортове, които ще научат всеки на нещо по-добро, от това което може.

За да не пропускате нито миг от зимната еуфория можете да се настаните в жилище, разположено непосредствено до пистите. В Тирол има голям избор от такива места за настаняване. Те са както хотели, предлагащи изискан лукс, така и спретнати и уютни хижи и вили.

Областта предлага прекрасни възможности и за ски бегачите. Независимо дали се качвате на ски за първи път или сте експерти в ски бягането, 4000 км. от зашеметяващи пътеки, предназначени за този спорт очакват ентусиастите. Всеки гост на провинцията може да бъде сигурен, че ще намери подходящо за възможностите си трасе.

Пътеките са спретнати до съвършенство и предлагат чудесни условия за ски бягане от декември до април. Кицбюел, Ишгл и Пицтал са само малка част от ски зоните, които предлагат уникално добри условия за крос кънтри ски. Впускайки се на обиколка по добре маркираните маршрути, ски бегачите ще се насладят на невероятна природа, чист въздух и желано спокойствие.
В Тирол има 20 адаптирани ски пътеки за хора с увеждания, за да може този велик зимен спорт да е достъпен наистина за всеки.
За по-доброто и по-забавно каране на ски ще се погрижат квалифицираните ски бегачи, а ако нямате екипировка, винаги можете да си наемете.

Австрийската провинция предлага на своите гости огромно разнообразие от дейности, като една от тях е биатлона. Вкусът на този спорт може да опита всеки, дори и децата, като за тях има специално разработена програма за обучение. В Зеефелд са едни от най-модерните съоръжения за биатлон в света.

Забавни дни с цялото семейство очакват почиващите, избрали да се спускат с шейни.
Тирол предлага повече от 750 километра на тествани и перфектно поддържани писти за шейни. Най-дългата писта достига единадесет километра и се намира близо до Инсбрук. Нощното спускане по осветените писти е не по-малко привлекателен вариант. И все пак докато сте навън и се забавлявате с шейните, не забравяйте да спрете в някоя хижа и да се насладите на гостоприемство и чудесна храна.
Чудесни дестинации за пълноценни изживявания с тобоган са долината Щубай, Св. Антон, долината Цилертал.

Разгледайте тиролските реки, подарявайки си рафтинг пътуване. Реките, които са подходящи за този вид спорт са с дължина над 120 километра. Отдайте се на един от най-предпочитаните летни спортове в провинцията. Това се дължи не само на красивите гледки и на търсещите адреналин гости на курортите, но и на чувството на свобода, на безкрайното забавление и на сигурността, която осигуряват рафтинг експертите.

През вековете топящите се снегове са образували дълбоки дефилета, отвесни скални стени и невероятно красиви пейзажи. Набиращият все по-голяма популярност спорт, известен като „каньонинг” е изключително подходящ за опознаване на тези скрити дълбини на природните чудеса в цялата област.

Каньонингът е идеалното лятно приключение. Той обикновено включва разнообразие от дейности, като спускане на рапел, скачане във водните басейни, плуване, газене, спортно катерене, а понякога дори гмуркане. Вие просто ще следвате естествения път на водата и ужасно ще се забавлявате.

До момента голф клубовете на Тирол са 18 на брой и голяма част от тях са разположени сред най-красивите райони на страната и предлагат предизвикателни и разнообразни курсове с невероятна гледка към планината. Благодарение на големият избор на голф игрища, пълноценната игра е гарантирана за всяко ниво на умение.

С богат избор на трасета за всички нива на натоварване, отлични указателни табели и изключителни професионалисти, предлагащи уроци, Тирол е рай за бягането и за скандинавското ходене.

Риболовът също е един от начините да се насладите на прелестите на природата, докато практикувате любимото си хоби.

Покарайте сърф и кайтсърф, чийто сезон започва през юни или впрегнете силата на хвърчило, за да се попързаляте върху снега и леда през октомври, изпробвайки уменията си в сноукайтинга.

Парапланеризма и делтапланеризма ще ви бъдат от полза, ако искате да разгледате Тирол, така както го виждат птиците.

В тези обширни земи има място дори за ветроходство. С езерото Ахензее и язовира Durlaßboden, австрийската провинция предлага две малки, но живописни места подходящи за моряци.

Не е нужно да спортувате, за да посетите австрийската провинция. В нея можете да изкарате цялата си почивка разглеждайки забележителностите и съвременните сгради в причудливи и уникални форми. Когато става въпрос за съвременна архитектура, Тирол е дом на редица архитектурно авангардни забележителности и атракции.

Провинцията е като крепост, в която са се съхранили вековни народни традиции, уникални за този регион, формиращи голяма част от облика и връзката между живописните села и градове.

В района настъпва истински празник, когато започне сезона на карнавалите. Той е символ на борбата между зимата и пролетта и разказва приказка за едни отдавна отминали времена, когато оцеляването на човека е зависело до голяма степен от сезона – от пролет до зима, от сеитба до жътва.

Лятното слънцестоене на 21 юни е много специален празник за всички селища на провинция Тирол. След залез слънце, огньове обхващат планинските върхове по цялата територия и във всяко населено място те символизират нещо различно. В някои части на австрийската провинция те са символ на Святото сърце на Исус, предпазило народа през 1796г. срещу нахлуващите френски войски, в други са светски и християнски мотиви, а в трети, огньовете се палят, за да укрепят силата на слънцето и да предотвратят бедствията срещу човека и добитъка.

В Тирол всяко събитие е повод за голям празник, но са малко тези, които са по-значими от прибирането на добитъка за зимата.
Всяка година в началото на лятото близо 190 000 крави, коне, овце и кози, се извеждат до красивите алпийски пасища. Около 120 дни по-късно, земеделците от цялата провинция повеждат стадата към голямата им есенна обиколка.
Това е една уникална гледка – едрия рогат добитък, облечен в гирлянди от цветя и панделки, със звучни звънци, се придвижва надолу по алпийските поляни към зимните си стопанства.

И все пак няма нищо по-красиво и запомнящо се от Коледа в Тирол. Заснежени върхове, извисяващи се над старинните градове, украсени в борови гирлянди и бели светлини.
Тази очарователна приказка става още по-реална с множеството коледни пазари, организиращи се по цялата територия на провинцията, с миризмата на коледни сладкиши, носеща се навред и с усмихнатите лица на туристите.

Легендарното гостоприемство на Тирол е най-добре изразено в кулинарната култура на региона и в новаторството, което проявяват най-добрите готвачи.
Във всеки един курорт и всяко едно населено място от австрийската провинция, ще намерите уникално добри ресторанти и хижи, в които храната е на световно ниво.
Тайната на голяма част от местните специалитети се крие в домашното им производство, в експлозията от различни вкусове и в рецептите предавани от векове.

Богата култура на Тирол е силно аплодирана на международната сцена. Изумителните фестивали, изложби и театрални представления, както и музеите, историческите местности и съвременни сгради, представляващи архитектурни шедьоври, няма как да не бъдат забелязани и оценени.

Територията е с богата история, която може да се проследи в многобройните исторически забележителности, като например наскоро ремонтирания Императорски дворец, Дворцовата Църква с нейните възрожденски бронзови статуи на важни исторически личности, „Златния покрив” в Инсбрук, Замъкът Тратцберг, Манастира Щамс, романтичния замък във възрожденски стил Амбрас, крепостта Куфщайн, както и Музея Фердинандеум, Музея на тиролското народно изкуство и др.

Пазаруването е друга част от тиролското очарование, която е с голям успех сред туристите. Автентичните и атрактивни търговски центрове са широко признати като ключова част от съблазънта на страната за посетители от цял свят. Като започнем от молове и големи универсални магазини, преминем през ексклузивни бутици и завършим с малки фирми за продажба на дребно, можем смело да заявим, че всички те се радват на голяма популярност.

Значителен интерес предизвикват фермерските пазари. Те представляват сборно място на фермерите от даден район, обикновено централната част на селището, които представят стоки собствено производство.

На голяма почит са и занаятчийските продукти, най-вече от дърво, кожа и стъкло, които са типични за жителите на Австрия. Те гордо продават тези стоки, направата на които е неделима част от вековното им наследство.

Безкрайното разнообразие от алпийски билки, отглеждани на тучни зелени ливади и пасища, има почти невероятни лечебни сили. Направете си една екскурзия до сърцето на Алпите, за да се отдадете на релаксиращи процедури за здравето.

Термалните и минерални бани ще ви донесат истинска почивка и наслада. В СПА курортите в Тирол, можете да се потопите в естествено топли води с невероятна гледка към планината около вас.

Австрийската провинция е едно очарователно и цветно кътче от света, в което можете да намерите всичко. Без значение дали сте сами, със семейството или приятелите си, без значение какъв е сезонът, можете да сте сигурни, че ще намерите подходящия за вас курортен град, с дейностите и забавленията, които търсите.