Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Тирол
  6. Фулпмес

Тирол, Фулпмес - Забележителности

Фулпмес

Фулпмес е високопланинско селище, част от Тирол, Австрия. Сред повечето си посетители днешният ски курорт е известен като градът на ковачите.
Сгушено между меките възвишения на Алпите селището предлага на своите посетители чудесни зимни и летни спортни дейности.

Това е един очарователен град, в близост до прохода Бренер, чиято природа е запазена в оригиналния си вид, въпреки добре развитата туристическа и спортна инфраструктура.

Фулпмес се намира на 937 м. надморска височина и обхваща площ от 16,8 кв.км.
Средната годишна температура на района е 6 градуса по Целзий, а годишната сума на валежите е 958,9 мм. Най значителни са преваляванията през юни 124,7 мм., а през декември са най слаби 31,4 мм.
Най-топлият месец е август, а най-студеният януари.

Именно във Фулпмес се намира началната станция на кабинковия лифт, който отвежда до туристическия Рай Шлик 2000.

През летните месеци, туристите отседнали в тиролското градче, могат да се насладят на редица туристически пътеки, преминаващи през красиви местности със спиращи дъха гледки. Избирайки някой от туристическите маршрути, гостите на града ще разгледат и голяма част от характерните за района растения.
Много популярен е маршрута „Пътя на алпийските цветя”. Това е трасе с дължина около 1,5 км., което е отворено за туристи от юни до септември. Пешеходната пътека ви позволява да видите 60 вида растения в алпийските ливади.

В живописните околности на Фулпмес има няколко красиви водопада, проправящи си път надолу по скалите. До тях можете да стигнете сами или с водач, в зависимост от трудността на маршрута, който изберете.

Интересен спорт, който може да се практикува е скално катерене. Фулпмес разполага с „Приключенски парк”, от който търсачите на повече адреналин могат да се възползват.

Слънчевите склонове на градчето го правят предпочитана дестинация от множество колоездачи. А гледката, на която се любуват парапланеристите е несравнима.
Скандинавското ходене, също е чудесен спорт, в който мнозина могат да се впуснат.

Изкачването с лифта до станцията му в ски зоната Шлик 2000 става буквално за няколко минути. Там пред посетителите се разкриват невероятни гледки - варовикови образувания, Доломитите на Северен Тирол, цялата долина Щубай, както и долината на река Ин.

Това е един прекрасен планински курорт, много подходящ за семейства с деца. Той предлага на малките палавници разнообразни занимания, в които те да открият не само приключения, но и много игри, събуждащи мисленето.
Програмата, предназначена за тях включва приключенска площадка, фестивал на игрите, червен индийски лагер, езда на понита и др. Малките туристи ще се радват на постоянни грижи през цялото време.

Зимният Фулпмес представлява красива бяла приказка, наситена с приятни емоции и забавление. Най-добрата ски зона на алпийският курорт е Шлик 2000. Тя е атрактивно и предпочитано място за практикуване на зимният спорт от множество скиори. А подходящите за деца и начинаещи трасета, които обхваща я правят любима дестинация за голям брой туристи.

Разположена в сърцето на долината Щубай тази област на зимните спортове не позволява на своите гости да усещат липса от каквото и да било.
На това място спорта, вкусната храна и нощния живот вървят ръка за ръка.

Мирът и спокойствието властват над района. Фулпмес предлага идеален климат за почивка, наситена с чист планински въздух, слънчеви склонове и забележителни гледки.
Можете да се насладите на прекрасните околности върху кон, шейна или просто разхождайки се.
Изчистените пътеки за зимни туристически разходки и спускането с шейни, обещават най-добрия досег с природата. Избирайки който и да е от зимните спортове вие ще се насладите на уникалните пейзажи и ще усетите истинското очарование на долината Щубай.

Зимните забавления в австрийският курорт започват още през ноември с най-добре подготвените писти, покрити със сняг и очакващи първите скиори. Сърцата на най-запалените любители на зимните спортове започват да бият в такт с зимната приказка още при вида на добре подготвените трасета за спускане. Ски сезонът във Фулпмес продължава до април.

Като цяло, долината Щубай предлага четири ски зони със 120 км. писти и над 40 лифтови съоръжения, девет от които са в Шлик 2000. От друга страна най-голямата ски зона в Австрия, глетчера Щубай, е на разположение на гостите на Фулпмес и им гарантира сняг през цялата година.

Ски пистите са с различно ниво на трудност. Подходяща писта за своите умения ще намерят както начинаещите, така и средно напредналите и експертите в ски и сноуборд спускането. Гаранция за тяхната удовлетвореност е чудесната поддръжка на терените.

На това място на почит е и ски бягането. Трасетата предназначени за този вид спорт са с обща дължина 68 км. Маршрутите, както при пистите за ски и сноуборд, са подбрани за хора с различни умения. Дължината и трудността им са различни, за да може всеки да избере трасе според възможностите си.

Фулпмес се грижи чудесно за своите гости, предлагайки им богат избор от добри ресторанти, бирарии и винарни, барове, дискотеки, театър, билярд, мини голф игрища и библиотека за по любознателните. Можете да се забавлявате върху откритата пързалка, на тенис кортовете или в боулинг залата. Градът често е домакин на цветни и весели ски фестивали.

Разбира се, освен богата програма от забавни мероприятия, туристите отседнали в тиролското градче, могат да си организират и програма, посветена на културните забележителности. Посещение в музеите на селището ще им разкрие интересни факти около традициите на региона. Едно посещение на Инсбрук може да ги изненада приятно с културно многообразие и да ги накара да се влюбят още повече в Австрия.

Курорта разполага с много хотели от различни категории - от пет звезден лукс до добре обзаведени стари ферми и селски къщи. Два комплекса с плувни басейни, парни бани и сауни ще се погрижат за доброто прекарване на почиващите.

Фулпмес става известен най-вече през Средновековието чрез занаятчийството си и преди всичко с ковачниците си. През XV век изкуството на местните ковачи е в своя апогей.
Всичко за този вид дейност, прославила алпийското градче, можете да научите в „Музеят на ковачите”.

Дори днес градът добре е запазил историческия си център. Една от популярните забележителности е Старата църква от XIV век, която е поразителен пример за средновековна архитектура. Друга подобна постройка е енорийската църква „Св. Вит”, построена през 1746г. Огромен туристически интерес предизвиква и параклиса Шликер Алм, разположен на 1616 метра надморска височина.