Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Тирол
  6. Ишгл

Тирол, Ишгл - Забележителности

Ишгл

Алпийският курорт Ишгл е с население от около 1500 души и днес е наистина една от най-популярните зимни горещи точки, не само в Австрия, но и в света. Не е случайно, че тази тиролска перла се ползва с високо международно признание.

Курорта предлага неограничени възможности за зимни спортове освен основните атракции, като ски, сноуборд и изключителен нощен живот. Крос кънтри ските са една от тях. Можете да се плъзгате по изградените специално за целта трасета в зимната приказка, без значение дали ще се натоварвате и ще усъвършенствате способностите си - бързо и атлетично или просто ще обикаляте за удоволствие.

Да покарате кънки на лед с цялото си семейство е голямо забавление за млади и стари, а спускането с шейни в Ишгл гарантира страхотни емоции, които се подсилват още повече след ускорение на шейните по специалните писти.

Екскурзиите са може би най-традиционната форма за завладяване на планината, било то пеша или със ски. Басейни, сауни, ресторанти, боулинг, теглени от коне карети през планините около Ишгл и още много идеи за прекрасна почивка.

Идеалното място за една незабравима работна среща са конферентните центрове в средата на Тиролските Алпи. Защо да се срещате с партньорите си в тъмни и мрачни стаи, когато можете да се насладите на първокласна гледка. Обособените за тази цел места са разположени на 2600 метра надморска височина и са с капацитет до100 и до 200 души, оборудвани с най-съвременни технологии.
Ако конференцията трябва да се проведе с 600 души Ишгл отново е на среща и разполага с подходящото място. А за да протече всичко на световно ниво, всеки участник ще се радва на превъзходно местоположение и безброй възможности за ски и туризъм. Така че, съчетайте бизнес с почивка по начин, който е несравним.

През лятото в Ишгл, в допълнение към Арена Силврета, която е истински рай за туристи, планински колоездачи и алпинисти, има и много други дейности на открито за посетители. Едно нещо е сигурно – скуката и отегчението нямат място в курорта.
Риболовът е част от дейностите, в които можете да се впуснете. Плувците също ще останат доволни от предлагащите им се условия. По-голямата част от кристално чистите езера са твърде студени за къпане, но на откритият басейн те са добре дошли да се охладят в горещите летни дни.

Високо във възвишенията, преходите по определени маршрути поднасят на посетителя едновременно, както тренировка на координацията и концентрацията, така и главозамайващи емоции, когато той минава през тесни или окачени мостчета. Именно величествените върхове са мястото, на което ще усетите с дишането си чистия въздух и ще се озовете малко по-близо до небето.

Паркът, предназначен за преходи осигурява свежа алтернатива на туризъм за семейства с деца, които са малко по-големи. Гарантиран удар от адреналин е катеренето с въжета по стволовете на дърветата на височина между 8 и 14 м. А вечерите след тези преживявания може да поиграете мини-голф.

Малко по-диви занимания са рафтинга и каньонинга в непосредствена близост до региона Пацнаун.
За мотоциклетистите Ишгл е идеалната отправна точка за превъзходни алпийски обиколки.
Привържениците на тениса могат да посетят тенис центъра и да намерят равностоен противник за любимия си спорт.
Прекрасните планини в Арена Силврета са рай за планинско колоездене. Ишгл и региона около него, приютяват велосипедистите година след година, осигурявайки им разнообразни маршрути. Изключително популярен е региона Пацнаун и множество туристи отсядат в града специално заради неговите трасета.
Лифтовете ще отведат гостите на курорта високо в планините, ако разбира се те не желаят да започнат своя преход директно от мястото, в което са отседнали.

Една от най-големите взаимосвързани ски зони в Тирол е облагодетелствана с много от отличните условия, които зимата може да предложи. Незабравимите и блазнещи изненади, превръщат курорта в топ дестинация за своите гости всяка зима. От карането на ски на Арена Силврета, през концертите на световно известни звезди по средата на ски зоната, до забавление, пазаруване и най-добрите кулинарни изпълнения. Фамозния Ишгл, с зима в стил на развеселяващ пищен празник, напълно е заслужил слогана си: „Отпусни се ако можеш ...”

Разположен между 3000 и 1400 метра надморска височина с 238 километра много добре подготвени писти, от широки терени за начинаещи, до предизвикателните стръмни склонове. Най-дългата писта в района е 11 км. 43 на брой от най-съвременните лифтове и влекове с общ капацитет за превоз на 88900 души на час, осигуряват комфорт и почти никакво чакане. 1100 машини за сняг се грижат снежната покривка да бъде на ниво. Всички тези съоръжения водят само до едно: неограничени ски забавления и гаранция за перфектни условия по пистите от ноември до началото на май.

Уникалното усещане за свобода при качването на една от най-дългите ски писти в Австрия и прилива на адреналин, когато се отправяте надолу по над 70 процентовия наклон, кара и най-взискателните скиори да намерят своята Мека в Ишгл. На това място от особена важност за ски-асовете е, че курорта е една от малкото ски области в Австрия, която разполага с 11 черни писти. Има също и специални трасета с бабуни за по екстремно каране.

Ако сте начинаещи, вашето начало няма да бъде трудно в Ишгл и по-специално на Идалп. Множеството плоски, широки сини писти, намиращи се на над 2300 метра надморска височина, предназначени да направят първите ви движения върху снега по-лесни. Достъпът е подсигурен чрез транспортни ленти (транспортни ски пътеки), влекове тип котва и удобни седалкови лифтове.

Тези, които са нови в зимните спортове и биха предпочели да се доверят на инструктор, ще получат отлично обучение по време на груповите или индивидуални курсове директно на терена за начинаещи. Повече от сто много добре квалифицирани и обучени ски и сноуборд инструктори с нетърпение очакват желаещите да се впуснат в зимни приключения.
В ски училищата се дават специални уроци на децата скиори. Родителите могат да бъдат спокойни за своите съкровища, дори да не са до тях по време на обучението им, тъй като за тях е осигурен постоянен надзор. За деца на възраст между три и пет години, се предлагат детски градини, а в хода на заниманията те научават, колко забавно е да се карат ски. В младежкия клуб, тийнейджърите разполагат с богат избор между разнообразна и вълнуваща програма от събития, а също така имат възможността да тестват най-съвременна техника за забавления в снега, естествено с инструкции от водачите.

В алпийския курорт не е трудно да намерите нови, неизвестни и приятни малки писти, далеч от шума и суетата. В ски зоната Арена Силврета има куп разнообразни фантастични, усамотени участъци, които са сред най-интересните трасета препоръчвани в Тирол.
Писти № 5 (западно спускане) и № 4 (северно спускане) са много подходящи за правене на повторения. Пистите са почти идеални в следобедните часове, когато много малко скиори идват от долината.
Писта № 3 Щьокабфахрт (Stöckabfahrt) е идеално трасе за късните следобеди, когато всички гости на градчето се отправят към долината, именно в този момент тя осигурява избягване на тълпите. Тази писта има повече от 500 метра изкачване и е с дължина 5км.
Писта № 2b Нахтвайде (Nachtweide) е предназначена предимно за начинаещи, които все още не се чувстват много сигурни върху склоновете.
Писта № 7 Велилтал (Velilltal) се слави, като една от най-красивите в Тирол по отношение на пейзажа.

Арена Силврета в Австрия и Швейцария ще посрещне своите фрийстайл фенове с два снежни фън парка. Единият е ПлейСтейшън Вита (PlayStation Vita) в Ишгл, който е и най-големият взаимосвързан рай на свободния стил в Алпите. Другият е Самнаун (Samnaun) намира се от швейцарска страна и е идеален за скиорите, които обичат скоковете, препятствията и високия адреналин от оставането без земя под ските.

ПлейСтейшън Вита е определено един от най-добрите фън паркове в тиролските Алпи, както и най-дългият от всички. Горната му част е наречена Велил (Vellil), а долната Идалп.
В парка има три области:
-Кингсайз парк - на това място професионалисти от цял свят показват какво е световна класа в областта на свободния стил. Те идват в Ишгл от всички краища на света, в търсене на нещо повече и определено го намират.
-Пъблик парк - в него всеки който мисли, че има необходимите качества, за да използва многото на брой виражи, рампи и парапети, може да се впусне в приключенията, които тези съоръжения предлагат.
-Бегинърс парк е за тези, които предпочитат да усетят първия си удар от адреналин, но бавно и постепенно.

Тъй като „добрият парк се обновява непрекъснато”, дизайнерите на парка в австрийския курорт непрекъснато работят - от началото на декември до края на април. Само по този начин, експертите в своята област могат да създадат широк спектър от съоръжения за начинаещи, напреднали и професионални. В допълнение към повече от 30 греди и плъзгащи се елементи, са повече от 20 виража между 6 и 20 м. дължина. Към атракциите се нареждат две солидни рампи, един масивен скок и скок с чувал. А забавната пресечена местност предлага изобилие вълнообразни писти и 14 бабуни, които могат да бъдат преодолени практически от всички гости. Междувременно за талантливите фриистайлъри на разположение идва най-дългата редица в Европа, която има над 20 елемента.

Всеки, който прекарва ваканцията си в долината Пацнаун и притежава валидна ски карта може да се наслади на удобството на безплатен ски автобус в региона. Само на няколко пешеходни крачки, можете да хванете ски автобус, който ще ви отведе до всички отдалечени ски региони, както и ще ви върне обратно. От хотела или ваканционния апартамент, в който сте отседнали, можете да се озовете направо на входа на ски лифта.
Удобно, бързо и преди всичко без стрес за това как да стигнете.

В Ишгл има 17 спортни магазини за ски екипировка и всеки може да закупи или наеме, каквото му е необходимо.
Тъй като новите материали и стилове в модата се променят всеки сезон, гостите в спортните магазини на курорта могат да се насладят на най-новите тенденции и на най-доброто от ново поколение високотехнологични материали, от всички известни производители. Тези, които искат чисто нов борд, който да си отива на облеклото и обувките им ще бъдат на правилното място.

Всеки, който наема оборудване от спортните магазини в Тирол ще има експерт, който да отговори на специфичните му изисквания. Нещо повече, всички бордове и ски са винаги обслужени с прясна маска и заточени кантове. А тези, които не могат да се справят с взетото от тях оборудване под наем, могат да получат съвременни алтернативи, без излишни спорове.

Друга блестяща особеност в Ишгл са трите основни станции за съхранение. Едната от тях се намира в града, а другите две в Идалп. Те предоставят удобни складови площи за ски, сноуборд и други подобни екипировки. Това означава, че семействата могат да започнат още един ден в снега, без излишни притеснения и без никакъв багаж по пътя им към пистите.

Има няколко причини, хората които имат двигателни увреждания, да се чувстват добре и да се наслаждава на своя спорт. От една страна, това е любезният персонал в Арена Силврета, който е насреща, когато е необходимо. Тяхното естествено желание да помогнат дава на посетителите на тиролския град увереността, че са в добри ръце. От друга страна, съоръженията са така проектирани и изградени, че гостите с двигателни увреждания да могат да стигнат до много от дестинациите в курорта.
Освен маркираните за хора с увреждания зони на паркинга, хората в инвалидни колички могат да ползват без проблем кабинковите, седалковите и лифтовете тип котва. Персонала може да настрои кабинковия лифт да се движи с по-бавна скорост за тези, които биха искали да се възползват от него, за да стигнат до върха. В крайна сметка всеки трябва да бъде в състояние, както да дойде, така и да си тръгне без премеждия.

Лифтовите съоръжения са с гаранция за най-голяма надеждност и комфорт, както и за най-високи стандарти за безопасност. В Австрия и най-вече в Тирол лифтовете са обвързани с традиция, която датира от десетилетия.
На 15 декември 1963 г. първия кабинков лифт в Ишгл е пуснат в експлоатация. В наши дни тези средства за придвижване са сред най-сигурните методи за масов транспорт. Всички високи стандарти за безопасност са приложени и контролирани от Австрийското федерално министерство на транспорта, а всички съоръжения в Тирол редовно се подлагат на щателни проверки и тестове.
Вероятността да се наредите на опашка е минимална, тъй като тази съвременна система има изключително голям капацитет за пренос на пътници. Можете да бъдете сигурни, че ще прекарате много повече от своето време по пистите, отколкото в чакане да се придвижите до тях.

Като един самоуважаващ се курорт, който държи на своята класа и ниво, Ишгл е носител на множество награди в различни категории: Тест за поддръжка на писта; Тест на забавления и дейности; Най-добрите съоръжения за сняг; Най-добрите събития; Най-популярен ресторант; Най-добрия ски курорт 2010 г.; Най-висока удовлетвореност на клиента; Топ марка в: площта на курорта и размерът на пистите; забавленията и развлеченията; апрес ски.

Съоръженията в Арена Силврета на всеки час превозват около 88871 души, които преодоляват денивелация от общо 13.735 км. Лифтовете, които обслужват областта са от всякакъв тип – 5 кабинкови, 25 седалкови, 13 тип котва и транспортни ленти.
Кабинковият лифт Силвретабан Фънител превозва повече от 3000 души от Ишгл на Идалп в рамките на един час. Пътуването трае около 15 минути, а надморската височина, която се достига е от 2320 метра. Фънителите са изключително устойчиви на вятър, като същевременно осигуряват високо ниво на комфорт и безопасност.
Годишно Силвретабан Фънител превозва около 1400000 гости на курорта, като побира около 18 души в кабинка.
Тези характеристики са постигнати с работата на осем двигателя с обща мощност от 3200 кВт или с 4350 к.с. и скорост до 6 метра в секунда, 1200 гуми, 1200 колела, 50 честотни преобразователи, 60 км. положени кабели, 56 табла.

Фимбабан е популярен 8-местен кабинков лифт в Ишгл с отопляеми седалки, на които ще ви се иска да останете дори, когато стигнете края. Началната му станция е разположена в центъра на града. Има капацитет за превоз на 2800 души на час, бързо и безопасно до планинската станция Идалп. Благодарение на това му качество, не се образуват опашки.
След около петнадесет минути, прекарани на лифта вече сте преминали денивелация от 950 метра надморска височина и сте на Идалп.

Всички лифтове са само на няколко минути пеша един от друг. Те са една чудесна опора на инфраструктурата в алпийската ски зона.

Туинлайнер е грандиозен кабинков лифт с двуетажни кабини, построен през 1995 г. Изграждането му достига глобална иновация в най-съвременните кабинкови лифтове. Той осигурява пространство за около 180 души общо. На всеки час превозва 1620 души, преминаващи денивелация от 722 метра, като преодолява 2.3 км., до Алп Трида на 2488 метра надморска височина. В допълнение към двата си етажа, Туинлайнер е един от най-съвременните лифтове в Алпите, благодарение на своите впечатляващи начални и крайни станции.

Освен богат на условия за практикуване на всякакъв вид спортове Ишгл е и град, в който не липсват разнообразни събития.
През 1995 г. Елтън Джон е първата световна звезда направила концерт на фона на величествени планини и в уникална зимна атмосфера. От тогава легендарни концерти се провеждат в най-голямата открита сцена в снега на Идалп. Своя принос към културния живот на курорта дават звезди като Марая Кери, Риана, Мел Си, Кайли Миноуг, Тина Търнър, Елтън Джон и др.
Впечатляващите фестивали под открито небе, върху снежната покривка се провеждат по време на Великденските празници, откриването и закриването на зимния сезон и др.

Значително събитие е и Ишгл Айрънбайк. Това представлява не само един от най-трудните маршрути в планинското колоездене, но и мероприятие с един щедър награден фонд от 20 000 Евро, който почти няма аналог в цяла Европа.

Силвретарън 3000 е предизвикателство за всички, чийто страст са маратоните. Това събитие е подходящо, както за професионалисти, така и за ентусиасти, благодарение на своите три различни по трудност маршрута. Най-краткият е 15.8 км, а най-дългият маршрут е 43.3 км.

Възможностите за настаняване в града са изключително разнообразни. Можете да бъдете сигурни, че ще намерите всичко, което търсите и където и да отседнете ще се чувствате ужасно желани и обгрижвани. Дали ще се насладите на време прекарано уютно заедно с половинката си или с цяла група гладна за приключения приятели - близо 400 наемодатели са на ваше разположение, с широко отворени врати. Можете да избирате между къщи за гости, частни квартири, ваканционни жилища, тематични, дизайнерски хотели, семейни, спа и уелнес хотели и др.

Освен това, можете да се насладите на една изключителна почивка и неограничен лукс в пълна степен - това се случва през годините за ишгълския контингент от международни звезди. В продължение на четири сезона, има един ексклузивен клуб, който е предоставил луксозно обслужване и нови стандарти и е единствен по рода си. Има ограничен достъп само на 300 ВИП членове.

На това място се следва американския пример условията за почивка да отговорят на изискванията и начина на живот на клиентите, а те от своя страна се наслаждават на най-доброто обслужване в стилна обстановка. Това е нещото, на което Никол Шерцингер (Pussycat Doll), поп титана Дитер Болен и всички известни и не толкова известни випове държат на особена почит.

Всички членове на клуба получават собствена ВИП ултрамодерна алпийска къща, която ще радва обитателите си с прекрасна панорамна гледка. Това е една уникална възможност за почивка в идилична атмосфера и с гарантирано спокойствие. Всяка къща притежава отлична колекция от подбрана гама вина.

Включени са и други екстри, като безплатен паркинг в подземен гараж, собствен ВИП достъп до лифта Силврета. Ако членовете на клуба са със своите деца, независимо от възрастта им, те могат да ползват отстъпка при закупуване на ски карта, ВИП вход до кабинковия лифт, личен ВИП ски учител, който ще бъде на разположение за полудневен тур.

Наемателите на тези по-специални къщички имат привилегията да се наслаждават на събития, от световни величини съвсем отблизо, възползвайки се от ВИП районите.
Освен всичко изброено до тук тяхната екипировка се съхранява в собствени, резервирани складови площи.
Те имат право на безплатен тест на най-новите ски, бордове и модна, спортна екипировка. Участие в редовните вечери с дълги спортни шейни (тобоган), включително безплатен тобоган и транспорт.
И като финал членовете на клуба си тръгват от Ишгл с подаръци, като часовник, яке или гравиран медальон.

Спортните съоръжения и начина на живот в Ишгл са с международна известност. Наистина, това е не по-малко вярно и за тиролска кухня. Истинската почивка в региона Пацнаун минава и през стомаха. Особено удоволствие и празник са хапването и пийването в Ишгл, тъй като кулинарните изкушения, приготвени от тиролските виртуози, сервирани на вашата маса, ще предизвикат екстаз. Широката гама от скромни хижи и светски заведения предлагат всепризната кухня с гаранцията, че няма да чакате порцията си прекалено дълго време. Само на Арена Силврета ви чакат 14 планински ресторанта и ски хижи, със сервитьор или на самообслужване, които ще се погрижат за вас. От бързи закуски, чак до изтънчени менюта, с вкусни кулинарни изкушения от региона и от всички краища на света.

По време на празниците посетителите на града имат чудесната възможност да съчетаят карането на ски с пазаруването. Дори и в този отрасъл Ишгл е отлично подготвен, със своите висококачествени маркови стоки и то в безмитна зона. От парфюми, тютюневи изделия, класически, шик или стилни аксесоари и бижута, през най-новите ски и крос-кънтри ски, щеки, сноуборди, обувки, колела, раници и всички видове спортни аксесоари, до нов официален или спортен костюм. Разнообразието от магазини и стоки, които са на разположение ще ви удиви. На това място не съществува понятието „недостиг на продукти”. Богатството от стоки и суровини, предлагани в супермаркетите и магазините е на ниво, от което няма да чувствате липса на нищо.

Допълнение към всичко това е широкото културно разнообразие, което се оказва все по-популярно. Множество културни институции, са с отворени врати за туристите, които искат да се докоснат до историята на региона. Такива са музея Матиас Шмид, Селскостопанският музей в Матон, музея на земеделието Силврета Сеилбан и много други.

Църкви и параклиси около Ишгл също не липсват. Те са съхранили от векове едно усещане, което можете да почувствате, посещавайки всяка от тях. Тези домове на вярата са неделима част от величествения пейзаж, който до днес се е запазил непокътнат. До повечето от храмовете се стига с минаване по романтични туристически пътеки.
Известни църкви и параклиси в курорта са енорийската църква „Св. Никола”, параклисът „Зибен Шмерцен Мария”, „Аннакапеле”, църквата „Мария Шнее”, „Хайлиге Драйкьонигскапеле” и др.

Ишгл е бързо променящ се курорт. Една странна смесица между красота, тиролска традиция, добра цена, висок клас хотели и магазинчета, много après-ski и безкрайни възможности, от които можете да извлече само положителни емоции.

Историята на ските в региона в цифри:

1961 – развитието на Арена Силврета започва от 7 октомври 1961 г.

1962 - 1963 – Строителство на лифта Силвретабан Пинделбан (Pendelbahn)

Март 1963 – Провал на кабинковия лифт Силвретабан, точно преди да бъде пуснат в експлоатация. Незабавна реконструкция и Силвретабан е пуснат в експлоатация през декември 1963 г., по това време е най-дългият кабинков лифт в Австрия.

1972 – Пардачгратбан е въведен в експлоатация, като първия еднокабелен кабинков лифт в Австрия.

1976 – Строителство и въвеждане в експлоатация на трети кабинков лифт - Фимбабан.

1977 – Изграждане на кабинков лифт в Самнаун.

1980 – Нарастване на инвестициите, вложени в района, включително разширяване на ресторантьорството.

1983 – Изграждане на Силвретабан като гондола с шест места.

1986 – Изграждане на Силврета център (закрит басейн, боулинг, зала за събития).

1988 – Строителство и въвеждане в експлоатация на най-дългия подвижен лифт в Австрия Гампенбан (Gampenbahn) и подобрения на машините за сняг.

1990 – Реконструкция на Пардачгратбан.

1991 – Лифта Мюлер е заменен с 4-местен лифт.

1992 -1993 – Изграждане на тенис център (4 закрити и 4 открити корта) и открит плувен басейн.

1993 – Строителство на 4 седалковия Флимьохбан (Flimjochbahn).

1994 – Изграждане на Хьолшпицбан (Höllspitzbahn) за 4-ма души.

1995 – Изграждане на Велилбан (Velillbahn) 6-ма души.

1996 – Модификация на лифта Палинкопфбан от двуместен на четири местен седалков, изграждане на подземен гараж с 200 места, както и на ескалатор в Пардачгратбан.

1997 – Строителство на Засгалунбан (Sassgalunbahn) на мястото на лифт тип котва.

1998 – Преоборудване на Силвретабан. Завършване на Дорфтунел (Dorftunnel) (тунел свързващ центъра на града с Фимбабан) включително транспортни ленти и лифт.

1999 – Реконструкция на Шварцвасерлифт (Schwarzwasserlift)

2000 – Палинкопф (Palinkopf) и Шварцванд (Schwarzwand) лифтове са заменени със 6-местен лифт Цеблас (Zeblas), 4-местния Хьолбоден (Höllboden) лифт е заменен с 8-местен лифт; изграден е Боденалпбан (Bodenalpbahn) - 4-местен лифт, въведен в експлоатация е Зателбан (Sattelbahn) за 6-ма души седалков лифт със предпазен шлем.

2001 – 3-местния Идьох лифт се заменя с 8-местен лифт с шлем; изграждане на нови съоръжения за изкуствен сняг в района Флимьох; разширяване на гаража Флориан с още 200 паркоместа. Изграждане на хотел за персонала с 34 съвременни единични стаи.

2002 – Въведен е в експлоатация 6-местен Гратбан лифт с шлем за защита от атмосферните влияния; изграден е подземен гараж в долината на Силвретабан с 220 паркоместа, разширяват се зоните с възможност за изкуствен сняг.

2003 – Изграждане на Пацнаунер Тая, който е 6-местен лифт с шлем за защита от атмосферни влияния; направа на още машини за изкуствен сняг.

2004 – Възстановяване на 6-местния Нахтвайдебан лифт с шлем за защита от атмосферни влияния, допълнителни съоръжения за сняг. Лифт Хьолшпитцбан е оборудван с най-съвременния шлем за защита от атмосферни влияния.

2005 – Реконструкция на сградата за продажба на билети за Силвретабан на станцията в долината.

2006 – Изграждане на язовир Видерьох.

2007 – Възстановяване на 8-местния кабинков лифт Фимба А3.

2009 – Реконструкция на резервоара на Велил в Идалп, подмяна на лифта в Матон (Mathon) G1.

2010 – Обновяване на лифта Ланге Ванд C5 с отопляеми седалки и шлем за защита от атмосферни влияния, реконструкция на Мюлер M2 лифт с оранжев шлем за защита от атмосферни влияния.

2011 – Зоненлифт (Sonnenlift) е заменен със Зоненбан (Sonnenbahn) B5 лифт с отопляеми седалки и ключалки за безопасността на децата.