Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Тирол
  6. Инсбрук

Инсбрук, Тирол

Инсбрук

Сгушен в Тиролските Алпи, столица на провинция Тирол, перла в короната на Западна Австрия – всичко това е прекрасният Инсбрук. И макар да е един от най-популярните туристически и ски центрове в света, той е нещо повече от ски ваканция, Инсбрук е културно преживяване.

Градът е известен в много аспекти – архитектура, забележителности, културни събития и удобен достъп до вълнуващите ски писти. В него два пъти се провеждат Зимни олимпийски игри - първо през 1964г., а след това през 1976г. Освен това е и домакин на първите Зимни младежки олимпийски игри през 2012 година.

Благодарение на неговата надморска височина и разположението му в Централна Европа, далеч от крайбрежието, Инсбрук има континентален климат. Зимите са студени и снежни. Температурите през нощта падат до -12 ° C.
Пролетта е кратка с дневни температури около 15 ° C, но отново доста хладни, дори студени нощи.
Лятото е силно променливо и непредсказуемо. Дните могат да бъдат хладни (17 ° C), с чести превалявания от дъжд или сравнително горещи, понякога достигащи 34 ° C.
Средната годишна температура е 9 ° C.

Инсбрук е удобно място за каране на ски. Градът се намира едва на 5 км. от летището и на 10 км. от ски зоните. Много от хотелите предлагат безплатен транспорт за своите гости, което е още едно допълнително удобство.

В района има около 200 различни трасета, покриващи площ от 500 км. (310 мили), подходящи предимно за начинаещи и за напреднали скиори. За съжаление те не представляват достатъчно предизвикателство за експертите, тъй като са с ниско ниво на трудност. Всеки, който търси по-силни усещания може да се възползва от специални оферти за каране на ски по екстремните писти на Акзамер Лицум, Ледника Щубай или в курортите Кицбюел и Санкт Антон.

В Инсбрук има доста участъци, пригодени за забавни сноуборд спускания с много извън пистови пътеки и широки терени с рампи, халфпайп, релси и други сноуборд съоръжения.
В курорта има няколко специализирани училища и клубове, които провеждат редовни събития през целия зимен сезон.

Снежните условия в алпийския курорт са добри през целия зимен сезон. Почти непрекъснато има прясно паднал сняг със средна дебелина от 30 до 50см., като базовата снежна покривка е около 125–152см.
През пролетта дебелината на снежната покривка е средно около 90–115см., а лятото снегът е единствено по върховете. През късната есен отново можете да се радвате на натрупал сняг, обикновено около 70–100см.
Ако все пак няма достатъчно снеговалежи, голяма част от пистите са оборудвани със машини за сняг, които правят практикуването на зимни спортове възможно и неповторимо.

Лифтовете в района на Инсбрук са различни. На разположение на посетителите има ски влек, седалков или кабинков лифт, повечето от които са в много добро състояние.

Ако нямате ски оборудване винаги можете да си наемете такова. В австрийският град има множество ски гардероби, предлагащи екипировка не само за скиори, но и за сноубордисти, ски бегачи и др. В голяма част от тези магазини обикновено се предлагат пакети с отстъпка при наем за няколко дни. Има и специални пакети за групови наеми, както и за възрастни граждани. Ще откриете, че хората работещи в такива магазини са много мили и отзивчиви и често е добре да прибегнете до техните полезни съвети.

Ако не сте достатъчно добри или сте начинаещи в зимните спортове, винаги можете да вземете няколко урока. Ски уроците в Инсбрук най-често са достъпни на английски, френски и немски език за всички нива и възрасти скиори, включително напреднали, междинни и начинаещи. Можете да вземете частен или урок с група. Има и програми, които са предназначени само за деца.
Някои ски училища предлагат крос-кънтри и сноуборд уроци за начинаещи и напреднали. Провеждат се и специални инструктажи и обучения за хора с увреждания.

Красивият планински град е добра дестинация за прохождащи в този вид спорт. Той разполага с 26 висококачествени трасета за начинаещи в района. По-голямата част от тях са разположени в подножието на хълма, поради което снежната им покривка не е толкова дебела. Тези писти са най-подходящи за каране в края на есента, зимата и ранната пролет, когато снегът е най-много.
Пистите за начинаещи се обозначават в зелен цвят.

Инсбрук е най-популярен между средно напредналите скиори, тъй като има 33 трасета със средно ниво на трудност в района. Междинните писти са отлично поддържани с изобилие от сняг.
Пистите за средно напреднали са обозначени в синьо.

Като цяло курорта не е особено подходящ за скиори, които са много напреднали или експерти в спусканията, тъй като няма много голям избор от трасета за тях. Независимо от това, десетте писти с високо ниво на трудност, които са отворени за екстремистите са страхотни. Те предлагат разнообразие от неравни пътеки, пътеки за скокове и участъци за извън пистово каране. Голяма част от тях са тесни и стръмни.
Лавините са често срещано явление около Глетчера Щубай, така че бъдете внимателни и проверявайте метеорологичните условия.
Пистите, предназначени за напреднали са обозначени в черно.

Много популярно е и нощното каране на ски в района на Инсбрук, най-вече в курортните комплекси на Иглс и Мутерс. Осветлението е добро, пистите са изключителни, а и това е добра възможност да се спуснете надолу по планината през нощта, без големите тълпи от скиори около вас. Работното време приключва около полунощ, когато почти всеки се отправя към многобройните дискотеки и барове.

Ако сте любители на ски бягането и изберете точно това място, за да го практикувате, няма да съжалявате. На ваше разположение ще откриете 200км. от добре обработени трасета за крос кънтри забавления, които могат да се сравняват по дължина и поддръжка с тези в Шамони, Франция и Гщаад, Швейцария. Повечето от тях са разположени в близост до основните ски зони, където бегачите са защитени от студените и силни ветрове.
Най-добрият период за ски бягане е от декември до март, когато има сняг в изобилие.
Иглс и Мутерс са курортите, чиито пътеки за крос кънтри са най-добре поддържани и са най-предпочитани от посетителите за практикуване на този спорт.

Инсбрук е подходящо място за семейства с деца. На гостите на града се предлагат детегледачески услуги, не само в хотелите, в които са отседнали, но и покрай самите писти. Района разполага с множество детски писти, детски лифтове и ски училища за деца. Някои от дейностите извън пистите за малчуганите са посещение на историческите музеи в града, традиционни куклени представления, кино, театър и др.

Нежелаещите да карат ски могат да се впуснат в много други разнообразни дейности.
Една от тях е разходката със снегоходки. Това е един забавен начин за прекарване на времето и за опознаване на района. Всички трасета са добре поддържани и максимално безопасни, а в повечето случай пътеките минават покрай уютни хижи, в които можете да се заредите с нови сили, хапвайки топла супа например.

Спускането с шейна и тобоган е друга приятна емоция, на която можете да се отдадете в алпийския град. Достъпен при контролирани условия, под зоркия поглед на професионалисти, следящи за вашата безопасност, този зимен спорт е подходящ за малки и големи.
За романтиците има и друг вид шейна, на която могат да се повозят – теглена от коне. Това е едно прекрасно изживяване, което допълнително се подсилва от красотата на природните картини наоколо.

В Инсбрук ще намерите и ледени пързалки за кънки и хокей на лед. Гостите на града могат да избират между естествено образували се ледени пързалки, които са сравнително малки или изкуствено създадени, някои от които в самия център на Инсбрук, като Ледения дворец, както и няколко около курортните зони.
Някои закрити пързалки са отворени през лятото.

Популярен спорт в Инсбрук е и зимният туризъм. За него са отделени близо 100км. трасета около курорта. Маршрутите са предварително подготвени за туристи, с заслони и уютни хижи по пътя.

Като цяло, курорта е дестинация, която се грижи за скиорите, но това не означава, че в него няма да намерите изобилие от дейности извън пистите, като лечебни минерални извори, конна езда, планинско колоездене, стрелба с лък, пешеходни преходи, плуване (най-вече през лятото) и местни туристически обиколки през цялата година.

Предимството на големите градове, е че след дългия ден прекаран в практикуване на любимия ви спорт, зимен или летен, можете да се възползвате от богат избор от заведения. Вратите на всички барове, ресторанти, кафенета и казина в района са отворени за посетители.

Инсбрук разполага с превъзходни ресторанти с чудесна храна на разумни цени. Дали в тях ще се предлага чуждестранна или традиционна кухня, или ще бъдат заведения за бързо хранене, едно е сигурно – всеки ще намери това, което търси. Повечето ресторанти и барове остават отворени до 2 часа сутринта.

Други чудесни идеи за прекарване на времето са посещение на опера, театър, мюзикъл, кино или наем на филм в хотелската стая, обиколка по магазините, посещение на музей, през лятото се провежда известния Фестивал на древната музика.

Местоположението на Инсбрук го прави прекрасно място за еднодневни екскурзии до други близки градове и населени места. Има редовен превоз до градовете Залцбург, Мюнхен, известните замъци на Бавария и др.

Австрийският град е богат на забележителности, разказващи за многовековната му история.
Къщата музей „Златния покрив”, която е построена в чест на сватбата на император Максимилиан I и Бианка Мария Сфорца от Милано.
Друга забележителност, свързана с император Максимилиан I е Църквата Хофкирхе, построена като негов мемориал.

Триумфалната арка също е известна туристическа атракция в града. Едната й страна изразява радостта от брака, чрез серия от мраморни релефи, а другата страна е символ на скръбта за император Франц Стефан, съпруг на императрица Мария Тереза.

Не бива да пропускате един от символите на града, а именно величественият замък Амбрас, който в миналото е бил резиденция на Фердинанд II.

Можете да разгледате също и Градската кула – служела като затвор, Кметството, катедралата „Св. Якоб” - построена за периода 1717 – 1724 г. на мястото на стара църква по плановете на бароковия архитект Йохан Якоб Херкомер, Зоологическата градина.