Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Тирол
  6. Мутералм

Мутералм, Тирол

Мутералм

Лято или зима, австрийския курортен град Мутералм е като магнит за туристите от цял свят. Много от гостите му, които го посещават ежегодно са семейства с деца. Красивите планини, заобикалящи курорта са готови да предложат по нещо на всеки, а заведенията и хотелите са готови да задоволят всеки вкус.

През лятото, една от най-популярните атракции е „Приключенската планина”, заедно със своите многобройни маршрути, предвидени за туризъм, част от които е и известната Инсбрукер Алменвег пътека (или в буквален превод инсбрукския планински път), минаваща през обширна алпийска поляна между планинската станция и панорамното езеро, и с множество места за спиране, и освежаване, преливащи от типични планински тиролски поляни до туристически ресторанти все по-популярни сред преминаващите туристите.

Туристическата зона на Мутералм предлага спокойни, леко хълмисти области, подходящи за планинска разходка, както и ски рай за цялото семейство с надморска височина от 950 м. до 1800 м. Високопланинското градче е идеална отправна точка за живописни обиколки пеша или с планински велосипед през алпийските пасища и някогашните планински хижи, както и през идиличната долина Щубайтал. Кабинковият лифт в местността е основен помощник на семействата и хората с увреждания, които нямат възможността да се изкачат пеш.

Въжените мостове ще ви отведат към вероятно най-уникалните Баумелхойзер, които представляват гигантски дървени къщи висящи между дърветата. Магията на водата, с нейните канали, гигантски водни колела и езера, предлага неустоимо забавление, както за млади така и стари.

Родителите са наясно, че когато децата са заети и се забавляват, тогава добрата почивка е гарантирана. Всички ваканционни селища тук са членове на сдружение, което гарантира семейната ваканция с професионални грижи и надзор, така че децата могат да имат изпълнено със забавления време, а родителите могат да се отпуснат и да си починат пълноценно.

Множество хотели и къщи за гости в Мутерс предлагат специални пакети за семейства. Даже и селскостопанските къщи за гости, предлагат идеални условия за настаняване. На тези места родителите могат да използват автентичната форма на екскурзиите, да се запознаят с традициите и народа на страната-домакин, докато децата са заети с множество пухкави четириноги приятели. Това са най-вече застрашени местни животински видове, които са намерили своя дом във фермите. Наред с традиционните селскостопански животни като овце, кози, кокошки, зайци и понита, можете също да видите и някои много необичайни четириноги приятели.
Посещението на земеделското стопанство предлага едно незабравимо преживяване, особено за децата.

Друго интересно занимание за най-малките е търсенето на злато, копаейки в специално предназначената за тази цел площадка. Преоблечени като индианци те могат да дебнат за приключения или пък да се борят облечени с надуваеми сумо костюми.
Опознавайки пешеходните пътеки децата могат да газят и да се пръскат в плитките води на язовира, а за родителите остава удоволствието от заслужена почивка, на някоя от пейките, гледайки как малчуганите се забавляват и отпуснати да се наслаждават на красива гледка към долината на река Ин.
Успоредно с пешеходните маршрути има и достъпни за инвалидни колички пътеки.

От средата на май до края на септември, курортът наема професионални аниматори за деца, които да се грижат за тях от понеделник до петък. От аниматорските грижи могат да се възползват родители с деца на възраст от четири до дванайсет години, като богатството от забавни идеи и дейности е гарантирано. Игри, изкуства и занаяти, олимпийски игри, екскурзии и разходка сред природата – каквото и да си пожелаете, можете да го получите. Празник, изпълнен със забавление, смях и един куп нови приятели.

За подрастващите също се организират множество мероприятия. Те могат да упражняват танцувалните си способности в детската дискотека, да участват в късните вечерни турнири по волейбол, а също така да се насладят на вълшебната атмосфера на вечерния лагерен огън. А с някои определени членски карти всичко това, може да бъде безплатно.

В непосредствена близост до горната станция на модерния 8 седалков лифт, водохранилището и една от планинските хижи е разположена една от най-вълнуващите алпийски приключенски площадки в цяла Австрия, наречена „Приключенската планина” на Мутералм.
На това място вие ще откриете един свят от зони, за вълнуващи тематични игри. Елементите вода, земя и въздух са във фокуса на това приключение. Младите и по-възрастните посетители, могат да изследват и експериментират, като по този начин ще обогатят по много специален начин знанията си за основните елементи.

В курорта има много богат избор от възможности за фантастично прекарване на времето, не само за децата, но и за възрастните.

Приключенската площадка е идеална отправна точка за дълги и неповторими разходки, а фантастичните гледки са задължителна притурка към тях.
Ако все пак искате да откриете планинският свят, обикаляйки с велосипед, тогава сте дошли на правилното място. Дългите пътеки за планинско колоездене ще ви отведат до обширни ливади, закътани гористи местности, тихо ромолящи поточета и живописни хълмисти райони. И ако пътуването нагоре в планината с велосипед стане твърде изтощително, може просто да скочите на кабинковия лифт заедно с вашия байк.

Мутералм предлага езда на понита, при това не само през лятото, но и през зимата. Гостите в селището Mутерс могат да се възползват от това удоволствие безплатно, веднъж седмично.

Какво ще кажете за пътуване до идилично разположен открит плувен басейн в Мутерс или до кристално чисто езеро, за да се охладите. Изборът ви може да бъде ръководен и от факта, че на тези места децата могат да участват в широка гама от контролирани дейности - също без допълнителни разходи за гостите, които отсядат в селищата Мутерс или Натерс.През зимата Мутералм е идеалният семеен ски курорт. На това прекрасно място, покрито с дълбок сняг, можете да се научите да карате ски или да усъвършенствате наученото, независимо от възрастта си. Популярна привичка на скиорите, посещаващи ежегодно района, е изкачването със ски по туристическия път до началото на перфектно подготвените писти.

Алпийският курорт е място, на което много поколения са се научили да карат ски и след възобновяването на курорта през 2006 г., традицията продължава. Мутералм има също така и най-модерна инфраструктура, включваща два 8-местни седалкови лифта, единия с начална станция в Мутералм, а другия в Гьотценс. Другите лифтови съоръжения, които са на разположение на гостите на курорта са един 4-местен седалков лифт, ски влек и няколко лифта специално предназначени за деца.

Пистите около планинската станция са напълно подходящи, както за начинаещи, така и за тези, които не са карали ски известно време. Докато пистите водещи към селищата Мутерс и Гьотценс, са удоволствие за опитни скиори. Слалом трасето примамва професионални ски отбори от всички краища на света.
Почти всички писти са снабдени с машини за изкуствен сняг, така че винаги се създават перфектни условия за практикуване на зимния спорт. Слънчевите склонове и обилния сняг са една прекрасна предпоставка за всеки, който не се е качвал на ски и сноуборд, най-после да се научи и да усети тръпката от това изживяване.

Детският клуб до планинската станция предлага на най-малките скиори неповторими зимни занимания, в които малчуганите истински да заобичат снега. В него децата от всички възрасти могат да направят първия си опит на ски или просто да играят в снега и да се пързалят с шейни. От друга страна родителите могат да се възползват и от местното ски училище, предлагащо грижи за деца, които вече са навършили две години.

Мутералм винаги е бил изключително популярен сред туристите и отсядащите в него, независимо дали те са местни жители или гости в района.
Така популярните ски туровете въплъщават изкуството да изкачваш планината на ски. Те имат своя история, която започва около края на XIX век, когато е направен първият тур.
Опитайте тази модерна нова вересия на стар спорт, колкото може по-скоро – това е каране на ски с малка разлика. Новоизграденото трасе е напълно подходящо, както за начинаещи в тази област, така и за експерти, подготвящи се за трудни планински турове.
А за традиционалистите остава удоволствието от спускането по перфектно поддържаните писти.

В курорта има всичко, което може да ви бъде необходимо за една великолепна зимна ваканция. Писти за всеки тип възможности, писти за шейни, пътеки за ски бягане, добри алпийски хижи, заведения и хотели, ресторанти и ски училища, магазини, барове и кафенета.

За пълноценното прекарване на гостите на курорта голям принос имат и многобройните традиционни събития и фестивали. Те дават дълбок поглед върху тиролския живот на страната и върху тиролските обичаи и традиции.

Съпругите на земеделските производители от Натерс например, ще ви поканят да видите как се приготвя хляб. Процесът започва от самата подготовка на тестото, до самото му изпичане в историческата фурна за хляб.

Можете да посетите открит концерт на местна група или на духови оркестри, маршируващи на площада, а защо да не се насладите на тиролска вечер с музика и танци в традиционни костюми. Местните празненства ще ви пренесат в миналото, където ви очаква само веселие и смях.

Насладете се на обиколка с екскурзовод из традиционна ферма и открийте всичко за местния живот. Или дайте на децата си възможност да открият природата на гърба на пони, а в този район тя определено има какво да ви покаже.

Това са само част от идеите, които ще ви помогнат да вкусите поне малко от обичаите и традициите на Мутералм.

За ценителите на изкуството също не липсват интересни места и едно от тях е музеят „Артур Никодем”.
„Изкуството трябва да бъде израз на душата”. Така известният австрийски художник и фотограф възприема работата си. Днес неговите произведения са изложени в музея и са посветени на Мутерс. По инициатива на правнук на художника, историческата сграда Пихл, намираща се в близост до площада на селището, е превърната в дом на новия музей Никодем и галерията Крулис.

В сградата, освен постоянната експозиция „Никодем” на приземния етаж (представена от богато фотографско творчество), ще видите и специални изложби на международното изкуство, които се намират на горния етаж и се провеждат няколко пъти в годината.

С голяма и гъвкава площ от около 200 кв. м., мястото често играе ролята на домакин на семинари и лекции, събитията „Изкуство и вечеря”, „Изкуство и вино” или на тържества и други празнични събирания.

Във фоайето на Крулис, украсено с поразителна комбинация на силни цветове като оранжево, синьо и зелено, в тон с цветовете на известната картина „Земеделка от Навис” на Никодем, посетителите могат да прочетат книги за изкуството на по чаша кафе.

Работата на Никодем изложена на приземния етаж е съставена от скици, оригинални фотографии и модерни щампи върху мека памучна хартия, свързани с няколко от пътуванията му до България в периода между 1914 г. и 1918г. Също така са показани и оригинални снимки и модерни щампи от Тирол, рисунки с молив, цветни рисунки картини с маслени бои и някои от личните вещи на твореца.

На горния етаж посетителите са посрещнати от други модерни щампи, архитектурни фотографии от 1930 г., както и примери от различни работни цикли, включително Гунда, 1920-1924 г., Барбара, 1930 г. и натюрморти.

Снимките на Никодем са получили голямо международно признание на изложби в Ню Йорк, Чикаго, Париж, Сеул и на много други събития от различен характер.

През летните месеци инициатора Мартин Крулис е безплатен гид, който посетителите могат да ползват в музея.

Интересните събития свързани с града и традициите му продължават с един от акцентите в празничния календар. Той е през септември, когато едрия рогат добитък, който е прекарал цялото лято високо в планинските пасища, се завръща в долината за зимата. В съответствие с празнично настроение, кравите се почистват и декорират със сложни колоритни венци от цветя и билки. Развеселените зрители приветстват пастирите и животните в селището и след парада започва голямо празненство, естествено придружено с много музика, апетитни традиционни специалитети и кулинарни изкушения.

Дали ще спортувате, ще опознавате историята и природата на региона или просто ще почивате и ще се забавлявате няма значение, защото каквото и да изберете да правите, то несъмнено ще е наситено с веселие и неповторими емоции.