Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Тирол
  6. Нойщифт

Нойщифт, Тирол

Нойщифт

Планинският курорт Нойщифт е третият по големина град в Тирол и един от най-важните туристически центрове в Австрия.

Селището се намира в Тиролските планини, на около 25 км. южно от града на Олимпийските игри през 1976г. Инсбрук, в долината Щубай. Тази широка долина е един от най-красивите в Тирол. На входа към нея стоят огромни варовикови образувания, а в горната й част, на височина над 3000 метра се издигат величествени върхове с постоянни шапки от лед.

Широко разположената територия на курорта, започва на 4 км. от курорта Фулпмес и достига дълбоко в ледниковия район на Щубай. Най-високата точка е на височина 3505 метра, на границата с Италия в Алпите.

Общността на Нойщифт е богата на традиции и обичай, а силното влияние на църквата, чийто зародиш е от древността, се чувства все още

Курорта е добре познат и доста популярен сред феновете на снежните забавления, вече години наред.
Нойщифт разполага с 37 писти, които са подходящи предимно за начинаещи скиори и сноубордисти. Разбира се има и доста стръмни терени за експерти и средно напреднали любители на зимния спорт. А ако те на са ви достатъчни, винаги можете да покарате ски и на Глетчера Щубай, където приливът на адреналин е гарантиран.
За още по-голямо удовлетворение, напредналите в ски спусканията могат да изпробват неутъпканите трасета с пухкав сняг за извън пистово каране, като не бива да забравят, че трябва да са изключително внимателни.

Като всеки уважаван и популярен курорт, Нойщифт предлага на ски бегачите 45 км. от добре поддържани пътеки за ски бягане, съчетани с уникални природни гледки. А ако ви трябва по-голямо разнообразие, трасета за ски бегачи в цялата долина са над 100 км. За начинаещите в този спорт и за тези, които искат да усъвършенстват уменията си, има крос кънтри училище с отлични преподаватели.
В района на курорта можете да намерите и пълна екипировка под наем.

Сноубордистите също има на какво да се насладят, специално за тях е създаден парк, със модерни съоръжения за техния спорт.

За да се придвижите до всяка писта на австрийския курорт или до някоя от съседните ски зони, можете да ползвате 28 лифта, които са гаранция, че няма да чакате на опашки, а ще прекарате времето си върху снежните трасета.

Спортните предложения на курорта към неговите гости са подходящи за всички възрасти и възможности. Изборът не се ограничава само в карането на ски и сноуборд. Отседналите в Нойщифт ще имат възможност да карат кънки на лед, да играят кърлинг, да се спускат с шейни, да яздят коне или да се разходят с конски впряг, да играят боулинг или да стрелят с въздушна пушка, а за по-любознателните има библиотека с много интересни заглавия в нея.

Алпинизма, колоезденето, парапланеризма и делтапланеризма са само част от дейностите, чрез които можете да опознаете красивите околности на селището.
Многобройните екопътеки и приключенски пътеки, увеличават многократно интереса на посетителите към тиролското градче. Пешеходните маршрути са предназначени не само за раздвижване и спорт, но и за опознаване на флората и фауната на региона. Разнообразието им по дължина и трудност е едно допълнително предимство, тъй като хора с различни способности, предпочитания и издръжливост могат да се възползват от тях.

Дали ще се разхождате, за да се насладите на фантастичните снежни пейзажи или за да се впуснете в борба със снежни топки и направата на снежен човек с децата си, е единствено ваше решение, но определено крайният резултат от чистият въздух, бялата приказка около вас и чудесно прекараното време ще извика усмивка на лицето ви.

Катеренето в Нойщифт е една от най-предпочитаните спортни дейности, независимо от сезона. Района е богат на маршрути за ледено и скално катерене за всеки спортен катерач. Тяхното огромно разнообразие привлича туристи от цял свят, които намират тръпката в преодоляването на скалисти местности.

Снежната покривка в курорта е гарантирана от октомври до май, така че ако искате сняг добре е да посетите курорта по това време, въпреки че летните месеци на това място са не по-малко очарователни.

Лятото в Нойщифт е една цветна приказка, красива и топла. Широките ливади са окичени с цветя, околните планини са покрити в зелено, а слънцето се усмихва от синьото небе.

За тези, които искат просто да си починат, а не да се впускат в дълги разходки и скално катерене има чудесен басейн, около който могат да се отпуснат. Той се намира над града, свързан е с детска площадка и барбекю, които да допълнят приятното изживяване.

През студеното дни Нойщифт предлага на своите гости закрит басейн с огромна водна пързалка в градския развлекателен център.
Плуването в курорта е възможно и през зимата, тъй като голяма част от хотелите също разполагат със закрити басейни.

Погледът от високо винаги е давал една различна гледна точка. Ето защо, за да опознаете градчето и околностите му през цветното лято, трябва да го видите от „птичи поглед”, като полетите с делтапланер или парапланер.

Играчите на тенис имат богат избор от тенискортове, защото няколко от хотелите разполагат със свои собствени.

Подарете си романтична разходка с конски впряг и карета през замайващите пейзажи на долината Щубай. Това е едно несравнимо преживяване, независимо дали ще се впуснете в него през лятото или през зимата.

Маршрутите, подбирани за тези разходки са разнообразни, в някои случаи те разкриват гледки към величествените планини, преминават по ръба на гората или през горските пътеки, спират за кратка почивка в някои традиционен хан в долината, където туристите могат да се освежат с вкусна храна и питие.
Можете също да пояздите кон през долината и околностите на Нойщифт, без да наемате карета.

Изобилието от реки и потоци, позволява да изберете най-подходящия за вас маршрут за рафтинг.
Не се отказвайте и от възможността да поиграете голф или да изберете друг спорт, който обичате, защото на това място всичко е възможно.

Велосипедната сцена в сърцето на Тирол приветства всички колоездачи с над 110 км. маркирани пътеки, достигащи надморска височина 2700 метра. Велосипедистите могат да избират от разнообразни трасета, подходящи за всякакво натоварване.

През свободното си време гостите на града имат възможността да разгледат неговите забележителности.
Част от тях е Музеят на Нойщифт. Той е позициониран в типична тиролска горска къща и предлага на своите посетители една разходка из миналото на региона. В него могат да се видят селскостопанско оборудване, инструменти, използвани в миналото и стари снимки.

Интересни обекти за посещение са и Старата мелница, която е оцеляла през годините, за разлика от останалите 26, историческите сгради с изрисувани стенописи по тях, някои от които датират от XII век, Енорията, разположена в центъра на Нойщифт, която е изключително красива и украсена с множеството фрески от известни майстори.

За природолюбителите водопадът Грава ще бъде едно истинско изкушение. Той е подходящ, както за летни, така и за зимни посещения. През топлите месеци можете да наблюдавате как се изливат стотици хиляди литри вода, дори през най-малките процепи, а през зимата да видите как смели катерачи се борят с ледените каскади.

Настанете се в някой от многобройните уютни хотели в града и околностите му или опитайте малко по-различно изживяване с планинските хижи и вили. Кафенетата, ресторантите и баровете са също част от местата, на които можете да се отпуснете и да се наслаждавате на почивката си.

Това уникално място е скрило в себе си не само чудесни възможности за спорт и отдих, но и е носител на дълговековна история.
Районът около Нойщифт е населен за първи път от келтски племена, според историческите извори. Той става част от римската провинция Раетия през XV век пр. Хр. В следствие на това много от днешните имена в долината Щубай са с латински произход.

Около 1500 г., долината Щубай и Нойщифт били най-популярните дестинации за лов на император Максимилиан I. Днес местните разказват много анекдоти и ловни истории за него.
През 1505 г., владетелят построява малък параклис, а няколко години по-късно, през 1516 г., е открита първата църква в селището, която е опожарена през 1772 г. Въпреки това, четири години преди този инцидент, хората от тиролското градче вече са започнали издигането на нова църква.
Свещеникът и архитект Франц де Паула Пенц е отговорен за дизайна на сградата, той се счита за един от най-важните тиролски архитекти от края на бароковия период.

През 1812 г., Нойщифт става енория, която е призната като такава едва през 1868 г., след като вече има свой собствен свещеник.

Долината Щубай и курортното градче имат репутация на район, който цени и спазва вековните си традиции и обичаи. Това се отнася най-вече за събития, които се честват в обществото тъй като те, освен всичко друго, допринасят и за развитието на туризма. Често възникват спорове до каква степен определени празници и тържества все още са автентични. Една част от ритуалите, които някога са били вкоренени в кръга на сезоните и селскостопанския живот, днес са адаптирани, за да се забавляват туристите. Въпреки това, гостите на Нойщифт ще намерят повече тиролска култура в него, отколкото в много други градове на провинцията.