Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Тирол
  6. Оберперфус

Оберперфус, Тирол

Оберперфус

Оберперфус е община в провинция Тирол, Австрия. Намерените в нейния район праисторически находки от времето на неолита и желязната епоха доказват, че територията е била населена още в тези древни времена.
Най-интересните артефакти открити от времето на римляните се съхраняват в Държавния музей "Фердинандеум" на Тирол.

Първото споменаване на града датира от 1083 г. Но документа, в който е споменато за първи път наименованието на селището не дава яснота от кога съществува самото име. За изследователите на географски названия обаче, е ясно, че то датира от преди римската епоха. Те затвърждават теорията си, съпоставяйки имена от римския период.

Преди XIII век собствениците на имоти в Оберперфус са били със собствен суверенитет. Такива са например манастира Вилтен, различни църкви (Хал, Кематен, Аксамс и др), благородни господа като графа на Фридберг, графа на Крип, графа на Пииденег.

След преброяване през 1312 г. се установява, че постоянните жители в Оберперфус са около 300 на брой, като голяма част от тях са занаятчии и наемни работници. Няколко века по-късно, около 1600 година, техният брой нараства на близо 800 жители.
Днес цифрите са съвсем различни. Според последното преброяване на населението през 2001 г. броя на постоянните жители достига повече от 2700 души.

Без съмнение голям интерес сред посетителите на района предизвиква църквата в селището, която дълго време е била до оригиналната енория Аксамс. От 1663 г. светата институция изпълнява функцията на оберперфуския независим помощник на енорията, а от 1891 г. тя самата става енория. Църквата „Св. Маргарет” e сграда с масивна кула в северната си част и с изящна барокова зала. Строителството й приключва през 1733 г., а през 1734 г. е тържествено открита. Архитект на това бижу е Галус Гратл (1684-1751). Интериорът е в бароков стил, с богата зеленина, а украсяващите стенописи са от лентова мазилка, направена от Франц Алтмутер. На главния олтар е изрисувано изображението на Св. Маргарет в небето, но за съжаление майстора на творбата е останал неизвестен.

В параклиса се намира изящната статуя на създадената през 1500 г. в готически стил Мадона. Един ценен кръст и статуята на Св. Непомук също могат да се видят в светата сграда.

През годините от 1962 до 1970 и от 1980 до 1985 църквата е изцяло обновена.
Съвсем близо до храмът „Св. Маргарет” през 1974 г. е издигната още една красива постройка – църквата „Св. Йосиф”, която е изградена в съответствие с плановете на инж. Франц Хайдер.

Религиозният характер на Оберперфус се изразява и чрез множеството параклиси, разпръснати по територията на общината, които определено биха представлявали интерес за туристите, не само с архитектурните си параметри, но и с интериора си. Една голяма част от тях са реставрирани през последните години.

В миналото (преди 1900 г.) Оберперфус е представлявал една чисто земеделска общност с висока степен на самоизхранване и независимост. Фермерите, населяващи територията в този период от историята на областта, са със статут предимно на средни и дребни земеделци.
В същото време няколко малки фабрики ръчно произвеждат най-необходимите домакински уреди и извършват ремонтите по тях.
Днес в селището има около 40 фирми, разположени в индустриалната му зона.

През XIX век процъфтява туризма. Региона става популярен сред посетители от цял свят както през зимата, така и през лятото. Летните месеци привличат със специалните климатични условия на територията, както и с лечебните извори, а зимните с прекрасните условия за ски.

От 1945 до 1980 г., много частни наемодатели, земеделски производители и търговски обекти за настаняване се радват на постоянно увеличение на броя посетителите. От осемдесетте години до днес тази цифра е почти без промяна.

Днес Оберперфус може да предложи на своите гости богата селекция от зимни и летни спортни дейност, които да удовлетворят техните нужни.
Характерно за региона е туристическото ходене. Това е спорт за всеки сезон. Многобройните добре обозначени туристически пътеки привличат не само местни жители, но и чуждестранни туристи, предпочитащи разходка из красивите планински трасета.
Маршрутите са подбрани така, че да разкрият цялата прелест на природата, заобикаляща Оберперфус. Те са с различна дължина и с разнообразни терени, за да са подходящи за всички възможности, предпочитания и възраст. А ако решите да преодолявате дълбоките преспи от пухкав сняг, за да достигнете до по-диви и загадъчни кътчета, добре е да ползвате снегоходки.

В областта има чудесни условия и за ски бягане, за спускане с шейни, за каране на ски и сноуборд, както и за семейни приключения.

Оберперфус разполага с две футболни игрища, игрища за волейбол, както и скейт парк. Не са пропуснати и любителите на тениса.

Определено това е район, в който има как да се раздвижите, стига това да е вашата цел. Ако все пак предпочитате почивка и релакс за ваканцията си, няма да останете разочаровани от спа хотелите, горещите лечебни извори и множеството лечебни процедури, от които можете да се възползвате.

Културните събития и обекти в Оберперфус също са на ниво.
Музеят „Аних-Хубер” например, който е разположен в центъра на селището, е една от забележителностите, отпразнувала съвсем наскоро своят вековен юбилей. Той е съхранил голяма част от историята на областта и очаква туристите, за да им я разкаже.

Можете да посетите концерт или друго обществено събитие, за да разнообразите престоя си, а за по-любознателните има и библиотека.

Ресторантите и клубовете, баровете и кафенетата, не са по-малко интересни. Те също разкриват част от живота на местните, част от характерните за тях традиции и обичай и междувременно са място, на което да опитате несравнимата тиролска кухня с нейната експлозия от вкусове.
Местата за отсядане са в състояние да задоволят различни очаквания и изисквания. Апартаменти, вили, хотели и хижи с изключително любезни и гостоприемни домакини, очакват туристите от цял свят.