Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Виена

Виена, Австрия - Туристически Атракции

Виена

Виена е столицата на Австрия и главен град в страната.

Разположена е в югоизточната част на централна Европа и е близо до Унгария, Чехия и Словакия. През 2001 г., поради множеството забележителности и невероятната си архитектура, градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Града е основан 500 г. пр. Хр. като келтско селище. През Средновековието, Виена е превърната в седалище на династията Бабенберг, а от 1440 г. при Хабсбургите тя е тайна столица на Свещената Римска империя и център на културата, науката, музиката и изисканата кухня.

През 1805 г., Виена става столица на Австрийската, а по-късно и на Австро-Унгарската империя. Тя играе важна роля в европейската и световна политика, там се провежда и Виенския конгрес през 1815 г.

Града е разделен на 23 административни единици.
За да бъде запазен от евентуални нападения историческият център на Виена е бил обграден от стени. Те са съборени през 1857 г., като по този начин града се разраства и се обединява с околните селища. На мястото на стените се изгражда обширният булевард Рингщтрасе.

Виена се слави с не една известна сграда и с не малко забележителности. Там човек може изцяло да се пренесе в миналото и да се наслади на забележителната архитектура. Там са разположени постройки като Кметството на Виена (Ратхаус), Императорския театър (Бургтеатър), Виенския университет, Парламента, двата музея - природо-историческия и на изкуствата и Държавната опера. Там се намира и Хофбург, бившия императорски дворец. Основен представител на готическата архитектура е катедралата "Свети Стефан" (Stephansdom)която е разположена в центъра на града, на площад Щефансплац.

Изкуството и културата са в традициите на Виена, в области като театър, опера, класическа музика и изящни изкуства има много какво да се види.
Любителите на театъра могат да избират постановки от висока класа, както в Бургтеатър, така и в неговият филиал или в Народния театър, а също и в Театъра в Йозефщат. Има и множество малки театри, неотстъпващи пред световноизвестните.

Любителите на опера също не са пренебрегнати - Държавната опера, Народната опера, неможе да се пропусне и дома на Виенския филхармоничен оркестър.

Музеите в този прекрасен град изобилстват с история и уникални произведения, както на човека, така и на природата. Немогат да се изброят всички, но и само част от тях разкриват богатствата на Виена. В съкровищницата на Императорския дворец Хофбург, се съхраняват бижутата на Хабсбургите. В музеят Сиси (музеят на Кралица Елизабет Австрийска), могат да се посетят императорският апартамент и сребърният кабинет. Срещу Хофбург е разположен Музея на история на изкуствата и Природо-историческия музей, които съхраняват множество картини на стари майстори и антични и класически произведения.

Всеки турист трябва да посети Музейния квартал - много на брой музеи организирани на едно място. Там се намират бивши императорски конюшни, превърнати в комплекс от музеи през 1990 г., Музеят на модерното изкуство (Фондация Людвиг), Музеят Леополд, Дворецът Лихтенщайн, Музея на военната история, Музея на техниката, Виенския музей на часовника, Погребалния музей.

Ето какво още може да се разгледа - Двореца Шьонбрун, Зоологическа градина Шьонбрун, дворецът Белведере, Виенското колело, Кулата Дунав.
Модерните атракции Газометер, Кулата Милениум и Виенския международен център.