Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Виена
  6. Двореца Хофбург

Двореца Хофбург, Виена

Двореца Хофбург

Историческият център на Виена в продължение на векове е бил обграден със стени за да защити града от потенциални нападения. Стените са срутени през 1857 г., вследствие на което градът се разраства и се слива с околните селища. На мястото на стените е направен широк булевард Рингщтрасе, също така са създадени забележителни обществени и частни сгради, паметници и паркове. Една от тях е и бившият императорски дворец Хофбург.

Дворецът се приема като част от символите на Виена. В миналото той се използва за резиденция на австрийското императорско семейство, а днес е официална резиденция на австрийския президент. През 1938 г. в Хофбург Хитлер официално провъзгласява аншлуса на Австрия.

През вековете едни от най-влиятелните личности в австрийската история са обитавали дворецът Хофбург. Той е бил дом и на членовете на Хабсбургската династия - владетели на Австрийската империя. В двореца е родена и френската кралица Мария-Антоанета.

Прекрасният символ на Виена се използва като резиденция на Хабсбургите от 1279 г. В продължение на няколко века (от 13-ти до началото на 20-ти в.), Хофбург е реконструиран и разширяван многократно. Така се оформят отделните части на комплекса, строени по различно време и от различни владетели. В сегашния си вид дворцовият комплекс се оформя до 1913 г.

Огромната владетелска постройка съдържа около 2600 зали и стаи. Площта му е 240 000 кв.м. Целият комплекс е съставен от 18 тракта и 19 двора.

Най-старата част от комплекса се казва Швайцерхоф. Именно в нея е намерила мястото си испанската школа по висша езда Райтшултракт. В Албертина е музеят на графиките, съхранил творби на Дюрер, Питер Брьогел, Рафаел, Рембранд и др.
В сградата на Нойбург (Нов дворец) са разположени музеите на австрйската култура, на скулптури, на етнографски експонати, стари музикални инструменти, стари оръжия и др. В района на този дворцов комплекс е Националната библиотека. В нея е запазено копие на Римската маршрутна карта "Табула Пойтингериана", върху която са отбелязани и крепостите по Данубиуслимес (дунавска граница) на Римската империя. Картата представлява античен географски извор на историята.
Огромен интерес събуждат Императорската съкровищница, в която се пазят скъпоценности и бижутата на Хабсбургите и апартаментите на Хабсбургите, както и покоите на известната императрица Елизабет Баварска /Сиси/. Днес двореца се използва като кабинет на президента на австрийската република.

Част от комплекса Хофбург е и Площадът на героите - един от австрийските символи за национална идентичност. На него туристите могат да видят статуите на принц Ойген Савойски, разгромил турската войска през 18 в. и ерцхерцог Карл, победил Наполеон в битката при Асперн през 1809 г.