Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Виена
  6. Газометер

Газометер, Виена

Газометер

Четирите газометри във Виена са преустроени в квартал от сгради с жилищно и бизнес предназначение. Построени са между 1896 и 1899г., за да снабдяват Виена с коксов газ. Намират се в района Симеринг.

Представляват 4 цилиндрични газови резервоара, обемът на всеки от които е 90 000 м³, а всеки от тях е висок 70 метра и е с диаметър 60 метра.

Газометрите са спрени от експлоатация през 1984 поради навлизането на новите технологии в конструкцията на газометри, а също и преминаването на града от коксов газ към природен газ.

След изваждането им от експлоатация те започват да се използват за различни цели, включително и за декор на филма "Джейм Бонд - живи дневни светлини", както и за провеждане на рейв-партита.

През 1978 съоръженията са обявени за защитени исторически паметници. няколко годни по-късно кметството на Виена предприема мерки за съживяването им, а през 1995 обявява конкурс за търсене на идеи за използването им.

Избраните проекти са завършени между 1999 и 2001. Всеки газометър е разделен на няколко зони. За живеене е предназначена горната част, за работа са направените офиси на средните етажи и за забавления и пазаруване - молове на долните етажи. Нивата за пазаруване на всеки газометър са свързани със съседните чрез мостове.

Запазени са историческите екстериорни стени. На 30 октомври 2001 кметът на града участва в официалното откриване на газометрите.