Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Виена
  6. Природо исторически музей

Природо исторически музей, Виена

Природо исторически музей

Това е един от най-големите музеи в Австрия. Колекциите са експонирани на площ от 8 700 кв. м.

Музеят разполага с колекции и експонати като Венера от Вилендорф, която е на 25 000 год., също така и скелет на динозавър Диплодокус, който е най-дългото животно живяло някога на Земята. Немогат да се пропуснат и изчезналите животински и растителни екземпляри от 200 години, като морската крава Стелерс например, които са разположени в 39 зали.

Освен само да разглеждат експонатите туристите могат да се информират допълнително за тях от триизмерен снимков материал, късометражни филми, камери и екрани за групово наблюдение на микроскопични обекти, както и машини на времето представящи етапите на еволюцията.

Франц Щефан фон Лотринген, съпруг на Мария Тереза полага основите на колекцията на музея, като закупува през 1750 г. най-известната колекция в света по онова време от Йохан Ритер фон Балоу. Тя наброява 30 000 обекта, между които редки охлюви, корали, раковини, както и скъпоценни камъни и минерали. Още тогава колекцията е подредена по научни критерии.

С течение на времето предметите увеличават толкова много броя си, че помещенията на замъка Хофбург вече не предлагат достатъчно място.

Съвременната музейна сграда е открита през 1889 г., по същото време е открита и нейната сграда-близнак - музея на историята на изкуствата. Двете здания са с идентичен екстериор и са разположени с лице едно към друго на площад Мария Тереза, намиращ се на Рингщрасе. Двата музея са построени в стил неоренесанс между 1872 и 1891 г. според планове, изготвени от Готфрид Земпер и Карл фон Хазенауер.

По време на Холокоста в музеят постъпват множество вещи принадлежащи на евреи. Днес някои от тях продължават да са там, тъй като връщането им на наследниците и близките по силата на закона за реституцията от края на 1990г. е бавен процес.

Дизайнът на сградата е също така изключителен както и колекцията в нея. В центъра й е куполът висок около 60 метра, представляващ гръцкия бог Хелиос, а на перилата на стълбите са поставени статуи на известни учени. По стените в различните зали могат да се видят над 100 маслени картини от известни художници с мотиви от света на науката.

Интериора на сградата, орнаменталната декорация, обзавеждането и ценните експозиции допринасят музея да бъде признат за "музей на музеите" за културно-историческо съхранение.

Природо историческият музей разполага с няколко отдела.
Първият от тях е Минералогичен отдел. В него се намират 150 000 обекта, от които са изложени едва 15%. Най-богата е колекцията от метеори.
Емблематичен за музея експонат е цветния букет от скъпоценни камъни.

Вторият отдел е Ботаническия. Той разполага с колекция дърво, състояща се от 6 500 предмета, плодове и семена и други.

Третият отдел - Гръбначни, се състои от:
- Колекция риби, като посетителите освен живи риби могат да видят още и скелети, както и препарирани риби.
- Колекция птици, състояща се отново от пера, препарирани животни, скелети, яйца и гнезда.
- Колекция бозайници, разполагаща с 70 000 експоната.
- Археологическо-зоологическа колекция - 350 археологически комплекси, 350 скелета, 1 300 черепа.
- Молекулярна систематика, предизвикваща интерес със своите 9 000 тъкани и кръвни проби.

Следващият отдел е Антропологичният. Той включва в себе си колекция рентгенови изображения (прибилзително 2 600), колекция отливки около 2 000 обекта, Фотоархив (повече от 50 000 инвентарни номера,вкл. 8 000 стъклени панела).

Петият отдел е не по-малко интересен от предходните, а именно Праисторическия отдел. Голям брой предмети от палеолита, неолита, бронзовата епоха и желязната епоха изграждат колекциите на отдела.

Освен всичко останало природо историческият музей разполага и с Архиви за историята на науката. Той от своя страна се разделя на няколко отдела, съхраняващи над един милион обекта.
Първият е административен архив, съдържащ колекции и документация на историята на природоисторическия музей.
Вторият съдържа писма.
Третият картини (живопис, акварел, графика, молив и други графики).
А последният фотоколекция и колекция от негативи на стъклени плочки.