Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Виена
  6. Двореца Шьонбрун

Двореца Шьонбрун, Виена

Двореца Шьонбрун

Дворецът Шьонбрун е една от най-големите атракции на Австрия, а също така и една от основните туристически забележителности на Виена. ЮНЕСКО го включва заедно с градините в списъка на световното културно наследство като забележителен бароков ансамбъл, пример за съчетание с изкуството. Дворецът и градините са свидетелство за вкуса, интересите и аспирациите на Хабсбургите.

През 1569 г. императорът Максимилиан II на Свещената Римска империя купува мястото, където сега се намира паркът на Шьонбрун. Заинтригува го и новооткрития зоопарк (Зоологическа градина Шьонбрун) и нарежда там да се отглеждат не само диви животни, но и редки и екзотични растения.

През следващия век членовете на австрийската императорска фамилия използват двореца за лятна резиденция и за да лолуват там. По време на турската обсада той е толкова разрушен, че възтановяването му изглежда невъзможно.

Император Леополд I постановява да са построи нов дворец. Строежът започва през 1696 г. и след 3 години се настанява в новопостроената средна част.

През следващия век Шьонбрун значително се променя, защото всеки император добавял или променял по нещо от интериора и екстериора.

По-късно императрица Мария Тереза нарежда Шьонбрун да се преобразува в стил рококо и в края на т.нар. епоха на Тереза е истински център на Австрийската империя и императорската фамилия.

През XIX век император Франц Йозеф прекарва по-голямата част от живота си в двореца и умира през 1916 г. в спалнята си. През управлението си той гледа на него като на истинско произведение на изкуството и го преустройва според историята му.

В състава на Дворцовият комплекс са включени също и римски развалини и оранжерия, задължителни части на дворците от този тип.

След падането на монархията през 1918 г. новооснованата Австрийска република вече е собственик на двореца Шьонбрун и отваря красивите стаи и зали за посетители. През ХХ век той става арена за провеждането на редица събития, като историческата среща между Джон Кенеди и Никита Хрушчов през 1961 г.

ЮНЕСКО включва Шьонбрун в списъка на световното културно наследство през 1996 г.