Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Австрия
  4. Атракции
  5. Залцбург
  6. Замъкът Хоензалцбург

Замъкът Хоензалцбург, Залцбург

Замъкът Хоензалцбург

Замъкът се извисява високо над град Залцбург и е една от най-големите туристически забележителности в местността. Дължината му е 250 метра, а ширината - 150 метра.
Хоензалцбург е най-голямата укрепена крепост на територията на цяла Европа и безспорно една от най-красивите. Крепостта отдавна е станала символ на този град.

Основите на замъка са положени още от римляните, които избират за целта наи-високият хълм. Височината на крепостта е причината на практика тя никога да не бъде завладяна.

През VII век върху развалините на римския Ювавум, франкският епископ Руперт издига два манастира - мъжки "Свети Петър" и женски "Ноненберг". Самият дворец с размерите, с които е останал днес е издигнат през 1077 г. от архиепископ Герхард фон Залцбург.

Около 15 - 16 век във фасадата на входа на замъка е добавен и символът му, който изобразява лъв, държащ в лапите си цвекло.

Последната част, с която се сдобива замъка е бастионът Куенберг, в чиято архитектура се наблюдава френско и немско влияние, което не е типично при строежа на крепостни укрепления по онова време.

През средата на 16 в. Хоензалцбург служи за затвор. Днес обаче е превърнат в прекрасен и зрелищен музей, до който освен пеша може да се стигне и с помоща на специално изграден лифт.