Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Балчик

Балчик, България - Туристически Атракции

Балчик

Балчик е град, разположен в Североизточна България. Намира се в близост до морската столица Варна, както и до курортите Албена, Кранево, Златни пясъци.

Той е административен център на община Балчик, област Добрич и е втори по големина в областта след град Добрич.

Първите заселници на земите, върху които е разположен днешния град са траките. Свиделство за това са намерените тракийски предмети на възраст над 2000 години.

През 2007 година са разкрити основите на храм на Кибела от елинистическата епоха с голям брой статуи, фризове, фигурални композиции и украса.

Туристическата дейност в Балчик през летния сезон е добре развита. Основна пречка пред развитието на този отрасъл е малката по площ пясъчна ивица.

Балчик е част от Стоте национални туристически обекта. Несъмнено неговите посетители има какво да разгледат, когато не се наслаждават на слънцето и морето.

Една от забелижителностите на града е Архитектурно-парковия комплекс "Дворецът" - лятна резиденция на румънската кралица Мария, построен по време на румънската окупация на Южна Добруджа (1919-1940 г.). По-късно "Дворецът" е предаден на българското Министерство на културата като творческа база, а градината - на Софийския университет като ботаническа градина за развитие на уникални видове.
Тя съдържа втората по големина кактусова колекция в света след тази в Монако, както и други уникални растения.

Университетската ботаническа градина и Дворецът безспорно са визитната картичка на Балчик.

Друго интересно място, което може да се посети е Историческия музей, разполагащ с много интересни находки.

Интерес за посетителите представляват още етнографския и възрожденския комплекс, взаимното училище, трите църкви и джамията, художествената галерия с над 40 годишна история.

В град Балчик се провеждат много културни мероприятия, както и множество фестивали.