Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Балчик
  6. Етнографски музей

Етнографски музей, Балчик

Етнографски музей

Етнографският музей в Балчик се намира в непосредствена близост до сградата на Исторически музей.

Той е разположен в красива реставрирана възрожденска къща, на два етажа, построена през 60 - те години на ХІХ в. В Етнографския музей могат да се видят както експонати, свързани с бита и поминъка на балчиклии, така също автентични предмети, оръдия на труда, облекла, накити, характерни за местното население в този край. Във фонда му се съхраняват над 1500 музейни единици.

Колекциите биват: Домашни занаяти и покъщнина, дърворезба, ковано желязо, керамика, медникарство, накити, традиционно народно облекло и дребни шевици и тъкани.

В две зали на първия етаж е разположена музейна експозиция - Занаяти и поминък в Балчишкия край от първата половина на ХІХ в.

Бъчварският занаят е представен чрез различни видове брадвички за одялване на дървото, рендета, свредели за пробиване на отвори, пергели за очертаване дъната на бъчвите.

Представено е и медникарството - клещи, наковалня, духало, чукове, колекция от медникарски изделия от XVIIIв.

Абаджийството е старинен занаят за шиене предимно на горни мъжки дрехи от домашно тъкани вълнени платове – аби. Могат да се видят абаджийски инструменти – ножици, аршини, напръстници, ютии, гайтани за украса на дрехите. От кожухарският занаят са експонирани стъргалки за почистване на кожите, чатал за опъване и сушене на кожите, ножици, калъпи за калпаци.
Посетителите могат да видят също и диканя.

Вторият етаж предлага разнообразие от багри и шарки на четирите празнични костюма от Добруджа и Котленско. Допълнение на облеклата са и красивите накити. Те са разделени по видове в няколко витрини.

В експозицията са показани уреди, свързани с влакнодобива: дараци за вълна и коноп, чекръци, предачки, хурки, хоризонтален стан, и др.

Цветната градина пред музея прекрасно хармонира с архитектурния му облик.