Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Балчик
  6. Възрожденски комплекс

Възрожденски комплекс, Балчик

Възрожденски комплекс

В Балчик, в квартал "Хоризонт", в двора на храма "Свети Николай", е разположена неголяма старинна сграда, която е тясно свързана живота на българското население през Възраждането.

През 1845 г. Високата порта дава на българското население в Балчик разрешение за издигането на собствена църква "Свети Николай". Местният патриот Кою Райчев поема инициатива за изграждането към църквата на първото българско училище в града. Тази инициатива на българите към самоопределение събужда силния гняв на гръцкото духовенство. В резултат на това през 1847 г. българската църква е обсебена от гърците, а духовници й са пропъдени, богослужението на църковнославянски език – забранено, а училището закрито.

Тези събития не сломяват българите в Балчик и те продължават опитите си за възстановяване на своята църква. Усилията им са възнаградени, когато през 1866 г. е издействан специален ферман на султан Абдул Хамид узаконяващ възстановяването на църквата "Св. Николай".
През същата година по инициатива на Кою Райчев училището към църквата е открито отново.

Всички посетители на Взаимното училище могат да видят пълна възстановка на учебна стая, стая на учителя, също и на историческата експозиция "Балчик през Възраждането". Реставрациията на училищната сграда е извършена през 1976 г.

Освен, че играят важна роля в борбите за църковно–национална признаване, Взаимното училище и храмът "Св. Николай", свидетелстват за съпричастността на балчиклии към идеите на българското национална Възраждане.

Днес Взаимното училище и храмът "Свети Николай" са най-ценните паметници на културата от епохата на Възраждането в Балчик, съхранили за поколенията непреклонния български дух.