Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Банско

Банско, България - Туристически Атракции

Банско

Банско е град, разположен в Югозападна България.

В миналото градът е бил възрожденски център на българщината в Пиринска Македония на територия, която граничи с гръцко и турско население. Банско е роден град на народните будители Неофит Рилски и Паисий Хилендарски, както и на поетът Никола Вапцаров.

Днес Банско е световно-известен зимен курорт.
Планинският му климат позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина създава отлични условия за професионален и любителски ски-спорт.

Сгушен в подножието на Пирин планина, град Банско е силно желана дестинация, както за български, така и за чуждестранни туристи през цялата година. Еднакво атрактивен през четирите годишни сезона, градът предлага разнообразни условия за почивка и отдих. Тук е съхранено равновесието между екология, флора, фауна и национален колорит.

Популярността на Банско в страната и извън нея се дължи на прекрасните условия за ски туризъм, съчетани със самобитен фолклор и старобългарска архитектура.

Банско е град–музей, където новото и старото се сливат в едно – модерният център преминава в калдъръмени улички с типичните къщи, с дървен чардак, закътани зад яки двойни порти.

В курорта има 56 км ски трасета, които се обработват със снегоутъпкващи машини, а ски сезонът е гарантиран от декември до май, защото при нужда пистите се покриват с изкуствен сняг. Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града.

Множеството забележителности също привличат посетители, които могат да разнообразят престоя си с посещението на Веляновата къща, къща-музей "Никола Вапцаров", музей "Неофит Рилски", "Банска художествена школа", църквата "Св.Троица" и др.