Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Банско
  6. Църквата "Света Троица"

Църквата "Света Троица", Банско

Църквата "Света Троица"

Църквата Св. Троица е един от символите на Банско.

Подготовката за изграждането й започва през 1810 г. Територията, върху която е построена църквата е дарена от жителите на Банско.

По време на Турско робство съществува закон, според който може да се строи църква само на място където преди това е имало църквище. За целта банскалии закопават тайно кръст и икона на избраното място.

Според турските закони църквата не може да бъде по-голяма от джамия, а по направения проект храмът щял да бъде много по-голям и просторен, което щяло да доведе до конфликт с турските управници. Проблемът дипломатично е преодолян, решава се в новата църква да присъства и турския религиозен символ. Така на големия камък над централния вход на църквата са изобразени кръст, а от двете му страни полумесец със звезда.

След построяването на църквата Света Троица е издадена заповед тя да се събори, защото не може Христос да има по-голям храм от Мохамед. Жителите на града отново постъпват дипломатически като отговарят, че след като са изобразени кръста и полумесеците, то храма е и за двамата. Така църквата е съхранена и до днес.

Църквата има три входа-над главния вход е изографисана иконата на Св. Троица. Под нея от двете страни на християнския кръст, но малко по-ниско са изобразени полумесеците.

В началото в църквата нямало стенописи. Тя е била окрасена само около прозорците с декоративни орнаменти с растителни мотиви. В задната част са разположени женските отделения, а над тях два балкона. На този фон е изпъквал до 1955г. величествено олтара.

Църковния двор е обграден внушителен каменен зид.

През 1850г. банскалии се заемат да построят кула-камбанария, която да е също толкова величествена и да не отстъпва на църквата по строеж и размери.

Тя е построена в двора на храма и представлява правилна четириъгълна пирамида без каквито и да било украшения. Камбанарията е отворена от четирите страни с 4 метрови каменни арки. Над покрива се издига купол, който представлява 6-стенна постройка с шест свода, а покривът завършва със красиво изработен кръст с позлатен гръмоотвод отгоре.

Кулата е изградена изцяло от големи камъни, които в ъглите са цели блокове, а в средата са по-дребни. В приземието й има малка врата, обковано желязо, която води в огнеупорен склад. В него се съхранявали даренията за църквата. През дебела врата също обкована с желязо и сводест каменнен вход се влиза в кулата. Под свода над чардака високо са окачени 4те камбани, наредени по големина и тоналност.

В кулата има отделно помещение за часовниковия механизъм, който и до днес работи безупречно.