Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Банско
  6. Къща Музей Неофит Рилски

Къща Музей Неофит Рилски, Банско

Къща Музей Неофит Рилски

Къща музей Неофит Рилски се намира в непосредствена близост до църквата "Света Троица" в центъра на Банско.

Музеят работи всеки ден от 9.00-12.00 и от 14.00-17.00 ч. За удобство на чуждестранните туристи, които го посещават има направени записи на няколко езика.

Откриването на Къщата музей става факт през месец май 1981г. по случай навършването на 100 години от смъртта на Неофит Рилски. Музеят се стопанисва от родственици на Неофит Рилски до откриването му като постоянна музейна експозиция.

Къщата музей Неофит Рилски е запазена автентична от времето на обитателя си, като до днес е претърпяла само козметични ремонти. Характерно за всички Бански къщи е, че те са на два етажа. Вратите са с нисък горен праг, това е символично, като минава някой през тях да преклони глава пред стопанина на дома.Това се е отнасяло за времето на турското робство, за да може непокорния турчин да преклони глава пред банскалията.

На първият етаж се намират помощните стаи, а на втория е живеело семейството. Къщата е препасана от външната си страни с още един ред стени за укриване и бягство, има четири изхода към него от цялата къща. В музея са запазени тунелите и тайните изходи, служещи на семейството за укриване. От всяка стая може да се излезне от къщата през тайниците, включително от втория етаж.

Кухнята е разположена на първия етаж, а също и стаята за съхраняване на продуктите и месилника. На първия етаж е и малкия отвор към скривалището, което обикаля цялата къща.

Непосредствено до кухнята са помещенията за животни, които впечатляват със стенописа на художника Тодор Цонев, отразяващ родословното дърво на Неофит Рилски до наши дни.

На втория етаж на къщата е разположено килийното училище, женската стая-предназначена за раждането на децата, кухня и спалня - голяма стая наречена на бански кашчи, приемната на поп Петър(бащата на Неофит Рилски).

От чардака на къщата се минава към селскостопанската част, която сега е превърната в документална експозиция. В нея може да се види едно от свидетелствата, че Неофит Рилски е банскалия, в опровержение на многобройните спорове от къде е родом.