Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Банско
  6. Къща Музей Никола Вацаров

Къща Музей Никола Вацаров, Банско

Къща Музей Никола Вацаров

Къщата на прословутия поет е превърната в музей през 1952 г.

Извършени са три реконструкции - през 1960, 1979 и 1992 г. като сегашната експозиция е направена на много високо професионално ниво.

Къщата музей представлява експозиция образно казано в три отделни етапа от живота на поета-революционер.

Първия-приземен етаж е устроен като беседна зала, където се прожектират филми за Никола Вапцаров, разкази на майка му, пускат една от любимите песни на поета, негови стихове на няколко езика.

На първия етаж посетителите могат да видят родословно дърво, което е не само на Вапцаровия род, а и на други известни родове в Банско.

Къща музей - Никола Вапцаров е превърната в музей през далечната 1952 г. Следват 3 реконструкции през 1960, 1979 и 1992 г. като сегашната експозиция е направена на много високо професионално ниво.

До превръщането и в музей в къщата живеят роднини на семейството. От 1952 г. официално е открита експозицията в къщата и е отвотена за посещения. Стаите са подредени от майката, баба Елена, както я наричат всички, както са изглеждали по времето на юношеството на Никола Вапцаров, тя е помагала и в превръщането на къщата в музей.

През 1992 г. към къщата музей се вкючва нова експозиция, която е дело на екип от специалисти от кино център Бояна с ръководител режисьора В. Радев.

Къщата музей на Никола Вапцаров представлява експозиция образно казано в три отделни етапа от живота на поета-революционер.

Името Къща музей Никола Вапцаров идва от Вапцаровата къща, която дава и името на семейството живяло в нея. Майката на Никола е от Везювия род, а бащата е от Проданичини. Къщата е била Вапцарница, което ще рече Бояджйница на бански и така семейството придобива фамилията Вапцарови.

На първия-приземен етаж е разположена беседна зала, където се прожектират филми за Никола Вапцаров, пускат една от любимите песни на поета, разкази на майка му, негови стихове, които ги има на няколко езика - английски, немски, френски и руски.

На първия етаж прави впечатление и родословото дърво, което е не само на Вапцаровия род, а и на много от известните родове в Банско.

Върху плоча от стените на чердака има дълъг списък с имена на известни исторически личности гостували в дома на Вапцаров. Част от тях са - Пейо Кр. Яворов, Тодор Александров, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Цар Борис III, Цар Фердинанд, Димитър Молеров, Ангел Балев, Христо Чернопеев, Гоце Делчев, Яне Сандански и много други.

На втория етаж са разположени трите стаи, в които е живяло семейството на поета.

Над 4 милиона почитатели са преминали през вратите на музея от всички възрасти и всякакви националности.