Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Батак

Батак, България - Туристически Атракции

Батак

Батак е град, разположен в Южна България. Намира се в Пазарджишка област и е в близост до град Пещера.

Града е разположен в котловина, заобиколена от всички страни с хълмове. Поради тази причина той е запазен от силни ветрове.

Територията на Батак и околностите му са обитавани от най-древни времена. Свиделство за това са откритите архиологически обекти: развалини на многобройни (близо 20) тракийски, римски, византийски и славяански крепости, над 10 черкви и манастири, тракийски могили, римски мост и др.

Днес българите свързват града с трагичните събития, случили се в него по време на и веднага след Априлското въстание от 1876 г.
Силният отпечатък, който Баташкото клане, извършено от турците, оставя в историята ни не може да не разчувства всеки, който е посетил този исторически град.

Една част от населението е обсадено в църквата "Св. Неделя" в продължение на няколко дни. Обстановката вътре е повече от трагична - недостигът на вода кара жените да копаят с голи ръце кладенец в земята, който и днес може да се види, опитвайки се да намерят вода за децата си. При превземането на храма, всички християни (около 2000) са убити. Съвременната информация гласи, че преди въстанието Батак има население 8000 - 9000 души, а след това оцеляват едва около 1200.

Батак придобива статут на град през 1963 г.

Батак е включен в Стоте национални туристически обекта.

Посетителите на Батак и на неговите околности могат да се радват на множество забележителности. Част от тях са: Исторически музей, Църквата – костница Света Неделя, Язовир Батак и местността-курорт "Цигов чарк", местността Широка поляна, Язовир Доспат, Паметниците на хълма, от където се вижда и целия град.