Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Казанлък

Казанлък, България - Туристически Атракции

Казанлък

Казанлък е град, който се намира в географския център на страната. Той е известен като града на художниците, розите и тракийските царе, заради което е атрактивна туристическа дестинация.

Първото създадено селище на територията на съвременния град възниква през новокаменната епоха (неолита).

През V-IV век пр. Хр. тракийският град Севтополис, носещ името на тракийския цар Севт I, е превърнат в столица на тракийската Одриска държава.
От това време са намерени няколко гробници, начело с Казанлъшката, даващи доста точна представа за бита на траките. На територията на общината са разкрити доказателства за походите на Александър Македонски и Филип Македонски.
За кратко време тя е била обитавана и от гръцки, келтски и персийски завоеватели. Множество артефакти, които датират от римско време са намерени в Долината на розите.

Казанлъшкият регион е включен в състава на Първото българско царство през 815 г., след като се сключва 30-годишният договор между кан Омуртаг и Византия.ю

Съвременния Казанлък е възникнал в края на XIV век на левият бряг на синята река.

До края на XIX век градът е бил популярен с производството на розово масло, казанджийски изделия, аби и гайтани. Единствено на територията около Казанлък маслодайната роза, пренесена от Индия през Персия, Сирия и Мала Азия, намира благоприятни условия за развитие.

В Казанлък се създава първата розотърговска къща през 1820 г. Града става център на розопроизводството в България през XVIII век, а казанлъшкото розово масло добива известност като печели златни медали на изложенията в Лондон, Париж, Филаделфия, Милано и Антверпен.

Уникалните исторически и природни обекти в града привличат множеството туристи, които го посещават.
В града се намират: най-голямата и най-добре запазената в България Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО; Исторически музей; Музей на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе.

Също така Казанлък се радва на голям брой други забележителности - Литературно-художествен музей "Чудомир"; Национален парк - музей "Шипка - Бузлуджа"; Голямата Косматка; Художествена галерия и мн др.