Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Казанлък
  6. Исторически музей "Искра"

Исторически музей "Искра", Казанлък

Исторически музей "Искра"

Историческият музей "Искра" е основан през 1901 г. Той е един от най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него са намерили своето място над 50 000 оригинални експоната, отразяващи богатата духовна и материална култура на Казанлъшкия регион.

Постоянните експозиции, които могат да се видят в музея са на отделите "Археология", "Възраждане", "Нова история", "Етнография" и "Най-нова история".
Интерес представляват колекциите от костени сърпове (единствената в Югоизточна Европа), средновековна керамика, хладно и огнестрелно оръжие, накити и носии от бита на жителите на Казанлък в миналото.

В трезорната зала са експонирани златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове-гробници по тези територии. В колекциите посетителите могат да видят уникалния златен Венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска муниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

Музеят съхранява изследва и популяризира историческото наследство на Казанлъшкия регион, а също така и на всички тракийски гробници от Долината на тракийските царе.