Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Казанлък
  6. Къща музей "Чудомир"

Къща музей "Чудомир", Казанлък

Къща музей "Чудомир"

Къщата на бележитият български писател, художник и обществен деец Димитър Чорбаджийски - Чудомир, която се намира в Казанлък е обявена за музей още в годината след смъртта му (1968). Тя е архитектурен паметник на културата от национално значение.

През 1979 г. музейният комплекс придобива сегашния си вид. В него е включен скромния Чудомиров дом с неговата неповторима атмосфера; художествено-документална експозиция, разположена в три зали с обща площ 300 кв. м.; модерно фондохранилище и уютна конферентна зала с мултимедийно оборудване.

Къщата музей "Чудомир" е общински културен институт и се грижи за съхраняването, проучването и популяризирането на изключително богатото творческо наследство на Димитър Чорбаджийски. В него са опазени повече от 15 000 оригинални ръкописа, рисунки, скици, книги, писма и лични вещи на писателя и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска.

Литературно-художественият музей е включен в "Сто-те национални туристически обекти". Също така е седалище на престижната културна фондация "Чудомир".