Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Казанлък
  6. Казанлъшка гробница

Казанлъшка гробница, Казанлък

Казанлъшка гробница

Тракийската гробница в Казанлък е зидана кръглокуполна гробница и е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство Севтополис. Датира от края на IV в. пр. Хр. - началото на III в. пр. Хр.

Открита е случайно през 1944 г., а от 1979 г. е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.

Днес посетителите могат да видят копие на оригиналната гробница, която е запечатана. Копието е само на няколко метра от оригиналната гробница. Тя е изградена от три помещения – преддверие, построено от камъни и глина, тесен тухлен коридор и тухлена гробна камера с камбановиден купол.

Изключително интересни и впечатляващи са стенописите в коридора и камерата, които са много красиви и ни представят майсторството на древните тракийски художници. Използвани са четири цвята – бял, жълт, червен и черен, като боите са минерални. Фризовете изобразяват растителни мотиви, както и военни сцени.

В камерата са намерени останките на мъж и жена, за които се предполага, че са били местни владетели. Свидетелство за това са рисунките в камерата, които изобразяват мъж и жена със златни украшения. В коридора пред камерата са открити кости на кон.

В могилния насип са намерени керамични и обредни съдове, както и части от златни украшения. Поради малкият брой предмети, които има в гробната камера се предполага, че гробницата е била ограбена още в древността.

При направените проучвания и снемането на могилния насип са открити и две жертвени огнища със следи от жертвоприношение.

През 1946 г. Тракийската гробница е била вградена в специална защитна постройка, която през 1960 г. е преустроена. През 1961 г. е снабдена с климатична система, осигуряваща необходимите условия за съхранение на стенописите.