Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Казанлък
  6. Голяма Косматка

Голяма Косматка, Казанлък

Голяма Косматка

Голяма Косматка е тракийска могила край град Шипка. На 21 септември 2008 г. българският археолог д-р Георги Китов открива в тази могила една от най-величествените и богати тракийски гробници с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан заедно със своя кон.

Тя е изградена през III век пр. Хр. и в нея са включени 3 камери и коридор с обща дължина 26 м. Първото помещение е правоъгълно и в него е открит скелет на кон. Второто помещение е с кръгла форма и с куполен покрив. На входа на помещението е разположена мраморна врата с човешки изображения. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг с тегло около 60 тона. В него с голяма прецизност е изработено помещение, в което е каменното легло на тракийския владетел погребан тук.

В саркофага са намерени повече от 20 златни предмета с висока художествена стойност - златен венец с дъбови листа и жълъди, киликс и кантарос (древногръцки чаши за вино), апликации за конска амуниция, глава на елен, глава на богиня, както и голям брой сребърни и бронзови съдове. Също толкова интересни и ценни са железният меч със златна апликация, бронзов меч, броня, шлем, както и други оръжия. Уникална находка е и бронзовата глава на брадат мъж в естествена големина, с очи от полускъпоценни камъни.

От мащабите на гробницата и стойността на скъпоценните предмети открити в нея можем да си направим заключение, че тук е погребан голям тракийски владетел. Надписите по предпазното въоръжение разкриват името на владетеля - Севт. Смята се, че става въпрос за прочутия Севт III, господаря на тракийския град Севтополис.