Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Бургас

Бургас, България - Туристически Атракции

Бургас

Бургас е град, разположен в източна България, на брега на Черно море.
Климатът се характеризира с мека зима и топло слънчево лято.

Районът на съвременен Бургас, между трите езера Мандренско, Бургаско и Атанасовско и Черно море, е известен през 17 век с имената Пиргос и Бургос.

Сред първите заселници по тези земи са траки. Смята се, че около 6 век пр.н.е. по крайбрежието те създават множество градове, като Аполония, Месемврия, Анхиало и други.

В началото на лятото на 2008 г. археолози от Бургаския музей откриват на 10 километра северно от града уникални предмети, датирани към епохата на ранния халколит.

През Средновековието на 10 км е издигната крепостта Пиргос, разположена на полуостров Форос, край днешния квартал Крайморие. За нея има предположения, че е използвана като наблюдателница и е охранявала подстъпите към крепостите Девултум и Скафида и римският път Виа Понитка.

При археологически разкопки направени през 2009 година са намерени част от крепостта и древно селище в близост до нея, датиращо от късната античност.

Градът получава името Бургас едва през 17 век. В началото го наричали Ахело Бургас, а след Освобождението — Бургас.

На 6 февруари 1878 година руските войски освобождават града от турска власт. По това време в него живеят около 2950 души, основно турци, арменци, евреи, българи. По-голямата част от турското население се изселва в Османската империя, някои след Освобождението, а други след Съединението на България.

Един от основните катализатори за икономическо развитие на Бургас е морското пристанище, което е открито на 18 май 1903 година.

Бургас е модерен град. Освен съвременна архитектура в него могат да се разгледат и множество запазени сгради от началото на 19 век насам.

Курортният град е дом на известни личности, свързани с културата и изкуството.

Възхищение предизвиква красивото море, града и неговите прекрасни вечери, които особено през лятото са прохладни и изключително приятни за разходки. Улиците са озеленени, а парковете са поддържани и красиви. Една от популярните забележителности на града е морската градина с "мостът" (кей за разходки).

Други забележителни места, на които могат да се радват посетителите на града са: Драматичен театър "А. Будевска"; Театър за драма опера и балет (Бургаска опера); Бургаска филхармония; Летен театър; Православен храм "Св. св. Кирил и Методий"; Православен храм "Св. св. Кирил и Методий"; Православен храм "Св. Богородица"; Православен храм "Св. Атанасий"; Православен храм "Св. Троица"; и др.

Северната част на бургаския плаж е известна със своите тъмни черни пясъци, които имат особен лечебен ефект.

В района се намират някои древни селища, останки от древни цивилизации и култури. Най-големите от тях са: Несебър (Месембрия), където се намират едни от най-старите църкви по нашите земи; Созопол (Аполония); Поморие (Анхиало); крепостта Русокастро; Бегликташ — древно тракийско светилище (близо до Приморско) и др.