Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Царево

Царево, България - Туристически Атракции

Царево

Град Царево, известен в миналото с имената Василико и Мичурин, без съмнение трябва да бъде посетен. Градът е разположен на два полуострова (северен и южен) и има три лазурни плажа. На южния полуостров могат да се видят останки от средновековна крепост, издигната на края на нос Кастро, която е представлявала четириъгълна постройка.

На север от курортния град, при направени археологически разкопки, са открити останки на амфори и римска керамика от IV-VI век.
В миналото заливът е използван за пристанище на големи плавателни съдове. Двете крайбрежни скали, обаче, представлявали опасност при силен източен вятър и корабите обикновено го отбягвали.

Летуващите в Царево могат да се насладят на множество забележителности.
Една от тях е църквата "Св. Троица", построена през 1810 година, намираща се в квартал Василико. В нея има запазени икони, рисувани от иконописци като Тодор Зограф, Йоан Зограф, Димитър Зограф, които дават основание да се смята, че църквата е построена на мястото на по-стара църква. Сред най-почитаните икони са тези на Св. Никола, покровителят на моряците и рибарите и на Йоан Кръстител.

Някогашните територии на Царево са били известни с риболова и с корабостроенето. За развитието на корабостроенето значително допринася факта, че набавянето на дървен материал ставало лесно от Странджа.

Посредством пристанището си градът бил в тесни взаимоотношения с Цариград, както и с пристанища на Мраморно море, Егейско море и Средиземно море. Тези връзки допринесли селището да прерастне в културно средище за региона.

През XIX век се открива гръцко училище. През 1913 г., след присъединяването му към териториите на България, гърците се изселват и на тяхно място идват българи. През 1914 г. се създават Първото българско училище и читалище.

Освен трите плажа Царево предлага на своите посетители и два екзотични къмпинга - Българка и Нестинарка.

Този морски курорт е известен с уникалното съчетание на море, планина и реки с екзотична растителност и многообразие на животинските видове. Туристите, които са се насочили именно към него ще имат прекрасни възможности за практикуване на всякакъв вид туризъм - опознавателен екотуризъм, яхт туризъм, хоби туризъм, свързан с наблюдения на флора и фауна, ловен туризъм, спортен и подводен риболов.

Друг вид туризъм, който може да се практикува в района е селски и културно-опознавателен туризъм. Прекрасни условия за него предлага наличието на богатото културно-историческо наследство в него.

Курорта предлага още много атракции, уют, гостоприемство и безупречно обслужване.