Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Ахелой

Ахелой, България - Туристически Атракции

Ахелой

Ахелой е град, разположен в Югоизточна България, Област Бургас. Намира се между курорта Слънчев Бряг, град Несебър и град Поморие.

Факта, че града е разположен на брега на големия Бургаски залив го прави един от популярните морски курорти. Релефът му е предимно равнинен, като на северозапад от града има лек хълмист терен.

Ахелой има свой микроклимат, образуван предимно от равнинния си терен, Стара планина и Черно море. Има мека зима и хладно лято, което го прави прекрасно и желано място за живеене и отдих.

Стратегическото местоположение на днешния град Ахелой е решаващо за издигането на римската крепост Чая в миналото.
Именно по тези земи, край река Ахелой, на 20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, чийто предводител е Лъв Фока. На това място се провежда една от най-величавите битки на Средновековието, изхода на която определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа. Византийската армия е напълно разбита, а жертвите са хиляди. Византийските летописци пишат, че дори след 40 г. по полето край р. Ахелой се белеели костите на загиналите византийски войници.

Значителна част от днешното население на Ахелой са наследници на тракийските българи, които по време на Балканските войни (1912-13) и Първата световна война са принудени да изоставят домовете си в Беломорска и Одринска Тракия.

От 2009г. Министерски съвет взима решение село Ахелой да стане град и да има статут на морски курорт с местно значение.

Поради близкото си разположение до брега на Черно море и курорта Слънчев бряг, Ахелой става все по-посещавано място от туристите.

В града има няколко хотела, ресторанти, нощни барове.