Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Поморие

Поморие, България - Туристически Атракции

Поморие

Поморие е град в Югоизточна България, Област Бургас.
Градът е разположен на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км. в Черно море, на 20 км. от Бургас и на 18 км. от Слънчев бряг.

В началото на своето основаване (V в.пр.Хр.) града е бил гръцка колония, носеща името Анхиало. Значителна част от неговото население били траки.

Своят разцвет съвременния курортен град достига по време на римското владичество. Тогава той става епископски център и започва сечене на собствени монети. От същото време (III-IV в. сл. Хр.) е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие.

През IX в. Анхиало за първи път става част от териториите на българската държава. Малко по-късно (917 г.) цар Симеон Велики разгромява византийската армия в битката при река Ахелой.
След тази победа селището става обект на честа размяна между българи и византийци. Много важни битки между двата народа са се водили в покрайнините му през цялата ни средновековна история.

В историята на Поморие (Анхиало) са записани множество опожарявания и разрушения. Опустошавали са го готи, авари; било е обект на унищожителни пожари и природни бедствия. По тази причина на територията му има малко запазени старинни сгради, въпреки многовековната история.

На 30 юли 1906 година гръцката част на града е подпалена и изцяло унищожена за последен път в резултат на андартското клане в Загоричани, като повечето му жители са принудени да се изселят в Гърция, където основават селищата Неа Анхиалос, Анхиалос и Евксинуполис.

През 1934 г. града е преименуван на Поморие.

Курортът Поморие разполага с благоприятни природни, климатични и балнеоложки условия за развитие и съчетаване на морския рекреативен туризъм със специализираните обиколни и маршрутно-познавателни пътувания.

Климатичните особености на курорта се определят преди всичко от морето. Те се характеризират с топла и мека зима, продължителна есен, благоприятна за морски отдих и лято с не много висока средна температура, което позволява по-дълъг престой на туристите на плажа.

Значително високата влажност на въздуха е изключително условие за развитие на медицинския туризъм. В курортния град целогодишно възстановяват здравето си хиляди български и чуждестранни гости, ползвайки лечебните свойства на прочутата поморийска кал.

Морската вода е топла и чиста, а плажната ивица е покрита с фин пясък, който на много места е почти черен, поради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий. В своето начало морското дъно е почти навсякъде равно.

Непрекъснатото изграждане и обновяване на къщите за отдих, заведенията за хранене и хотелите, предоставянето на все по нови и разнообразни услуги на посетителите, стремежа на жителите на града към развитие са чудесни предпоставки за утвърждаването на града като един от най-добрите курорти на Българското Черноморие.