Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Приморско

Приморско, България - Туристически Атракции

Приморско

Приморско е град, който се намира в Югоизточна България, Област Бургас. В близост до него са градовете Созопол и Царево.

Курортният град е разположен на малък полуостров на брега на Черно море, в подножието на странджанските върхове, спускащи се към брега.

По цялата територия на града, а също и по крайбрежието около него могат да се видят руините на древни и велики селища.
Зидовете на най-дълго просъществувалото населено място по тези земи - Ранули, се издигат величествено на хълма, наречен днес "Вълчаново кале". В древността на това място е бил разположен един от големите черноморски градове - Ранули.
Площта, която днес обграждат крепостните стени е около 30 дка. Някои историци смятат, че това е една от най-големите крепости-градове в България. В средновековието е бил областен център. Често по брега могат да се открият изхвърляни от морето парчета от древни керамични съдове.

В морският град са открити 4 светилища, 12 долмени и 10 могилни некропола. Най-забележителното място от паметниците е светилището "Беглик таш", олицетворяващо култа към слънцето.

През 2003г. e открито светилище, което археолозите определят като наи-ранното открито досега тракийско магелитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморското крайбрежия. Откритите керамични съдове са доказателство, че още през 3 в.пр.хр. на това място се е осъществявала връзка с народите на остров Крит, Троя, Египет и др. Светилището му се свързва с култа към плодородието, Богинята-Майка и орфическото просвещение и обезсмъртяването на Хероя.

Любителите на природни забележителности също няма да останат разочаровани. На територията на общината се намират няколко природни резервати – "Ропотамо" и "Водни лилий", защитени територии като блатата Стамополо и Аркутино, а половината от плажната ивица на града се състои от защитени дюни.

Пейзажът е разнообразен и живописен, съчетание между гъсти крайбрежни гори, обширни пясъчни плажове и екзотична растителност.
Представителите на фауната в Приморско са делфини, тюлени монах, както и голямо разнообразие от риби.

Голямото разнообразие за почивка и забавления играе решаваща роля при избора на Приморско за лятна дестинация от множество туристи. През деня те могат да отидат на плаж, където да събират слънчеви лъчи върху мекия и топъл златист пясък, да посетят някой от забележителните природни и исторически резервати, които се намират на територията му, а вечер посетителите на курорта могат да се потопят в приятната атмосфера на някои от многобройните ресторанти, които освен традиционната българска национална кухня предлагат още много рибни деликатеси, барбекю, пици, могат да се забавляват в някой нощен бар или друго заведение.