Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Синеморец

Синеморец, България - Туристически Атракции

Синеморец

Синеморец е село в Югоизточна България, намира се в Област Бургас.
Курорта е разположен върху полуостров, южно от устието на Велека и на 5 км. на юг от Ахтопол.

Старите имена на селището са: Каландзой, Галанджа, Каланджа, но от 1934 г. се нарича Синеморец.

Близо до Синеморец са направени подводни проучвания в залива "Потамя", при които са открити керамични фрагменти от 5—4 век пр.н.е. и от Средновековието. Сред откритите находки са котви и оловна обшивка на древен кораб. На полуострова има тракийски надгробни могили и малка крепост.

След Освобождението Синеморец остава владение на Турция. Териториите му са освободени по време на Балканската война.

На север от селището туристите могат да посетят устието на река Велека, пред което има широк залив. Естуарът на реката образува красива пясъчна коса при своето вливане, която представлява плажна ивица "Косата" или северния плаж на Синеморец. Североизточно от селото се намират заливът "Свети Яни" с рибарския пристан, и скалистата местност "Корабите", за която се разказва легенда, че там в миналото са разбивали старите и ненужни кораби.

Интерес за туристите представлява и намиращата се източно от Синеморец, местност "Поляните", застроена с нови хотели. На юг от нея е южният плаж на Синеморец - залива "Бутамята". Още по на юг е залива с красив плаж "Липите", местност "Каньона", където могат да се видят характерните скални образувания "Скалата на Сизиф" и "Пещерата на гълъбите" и "Разделената канара", нос Листи и залива "Листи".

Територията, разположена на юг от курорта до село Резово представлява защитена местност "Силистар". Местността е крайбрежна влажна зона със запазена типична лонгозна гора. По дюните и скалите около Силистар гнездят редки и защитени птици.

Голямото богатство на Синеморец са неговите прекрасни плажове. Водата е бистра и топла от юни до септември.

С неповторимата си природа Синеморец наподобява кътче. Зелените гледки, които разкрива Странджа, сребристите плажове, заливите с кристално чиста вода потапят в тишината и магията на природата, сякаш се разкрива един друг свят. Отдалечеността от градската суматоха и уникалните природни дадености са гаранция за пълноценен отдих и незабравими мигове.