Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Созопол

Созопол, България - Туристически Атракции

Созопол

Созопол е основан през 610 г. пр.н.е., като елинска колония от милетски гърци под името Аполония Понтика. Първото селище възникнало по териториите на днешния курортен град е от края на IV – III век пр.н.е.

Градът е разположен в Югоизточна България на българското черноморско крайбрежие, на 35 км южно от Бургас. Неговият център (Старият град) се намира на малък полуостров. В близост до курорта са островите Свети Иван и Свети Петър.

След направени подводни проучвания в акваторията на созополското пристанище са открити останки от жилища, керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда от бронзовата епоха.

В миналото града е важен търговски и пристанищен център. Селището развива тесни връзки с големите центрове на Елада: Атина, Милет, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и други.

Котвата, като емблема на града, става едно от най-важните свидетелства за значението на търговията и пристанището. Тя става неизменен знак на тези земи още от края на VI в.пр.н.е., когато Аполония я поставя върху монетите, които сече.

Богатият град постепенно придобива значението на център за високо развито изкуство. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика Аполония). В града бил издигнат величествен храм на бог Аполон, чието точно местонахождение днес не е известно.

През 72 г.пр.н.е. земите на днешен Созопол са превзети и ограбени от римляните, а крепостната стена на града - срината. Пълководецът проконсул Марк Лукул, който завладява града, взима със себе си известна статуя на бог Аполон от светилището и я поставя на Капитолия в Рим.

Градът отново набира сили и започва нов разцвет през IV в., но е преименуван на Созополис - "град на спасението".
Созопол влиза в състава на българската държава едва през 812 г. - при кан Крум.

Някогашния Созопол, заедно с Месембрия (днес Несебър) пада под турско владичество през 1459г. - 6 години след падането на Константинопол, като една от последните византийски крепости.

Старинния архитектурен облик на днешен Созопол е силно подчертан от запазени църкви и множество къщи от дърво и камък датиращи от XVIII-XIX век.
Запазените икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от тези изминали времена.

Туристите, решили да прекарат своята почивка в този чудесен град, ще се насладят не само на пясъчните плажове и морето, а и на многото забележителности, с които той е известен.

Созопол е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.
Някои от местата, които трябва да се видят са: Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол; Тракийски крепости в района на Бакърлъка; Тракийски надгробни могили; Античните некрополи; Крепостни стени VI–XIV век и др.
Посетителите могат да разгледат няколко църкви, манастири, музеи, от които Археологическият музей, Художествената галерия, Къща-музей Александър Мутафов, Килийно училище в с. Росен са най-посещавани.

Съвсем близо до града са разположени къмпингите: "Градина", "Златна рибка", "Каваци", "Веселие" и "Смокиня".