Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Каварна

Каварна, България - Туристически Атракции

Каварна

Каварна е град, разположен в Североизточна България, Област Добрич. Намира се на 64 километра от морската ни столица Варна и на 49 километра от град Добрич.

Прорязаните варовикови скали и целият бряг разкриват невероятно живописна гледка.
Каварна предлага на своите посетители не само прекрасни произведения на природата, но и много места за развлечения, подходящи за всеки вскус.

По живописното крайбрежие на курорта с дължина от 42 км са развити малки плажни ивици.
До морето се извисява нос Чиракман, който е труднодостъпен, заради почти отвесните му скатове.
Районът на града предлага великолепни възможности за развитието на екотуризъм и специализиран туризъм - наблюдения и фотографии на растения, богато разнообразие на риби в крайбрежните води. Любителите на птици също няма да останат разочаровани, те могат да останат с незабравими впечатления по всяко време на годината. Богатството от различни видове птици привлича туристи от цял свят.

Каварна е предпочитана дестинация не само заради това, че е курортен център, но и заради своята дълга история и културно-историческите си забележителности. Там непрестанно се провеждат археологически разкопки, а находките от подводните експедиции привличат вниманието на чуждестранни учени и специалисти.

През V в. пр. Хр. по земите на старо тракийско селище гръцки заселници от Месемврия създават колонията Бизоне. Тя създава активни взаимоотношения с градовете - държави от Черноморския и Източносредиземноморския свят, търгувайки с тях.

През I в. пр. Хр. част от селището е разрушено от земетресение, но през II – III в. то отново процъфтява. Териториите на днешния град стават важен икономически и културен център през античността и средновековието. Доказателство за това са оцелелите крепостни стени, сгради, раннохристиянска базилика, църкви, монети, накити, тракийско съкровище от златни апликации и др.

През XIV в. Карвуна и Калиакра стават главните градове на Карвунското княжество. След XV в. името на средновековният град е сменено на Каварна. От това време са достигнали до нас интересни исторически паметници - хамам (Баня), мост, чешми, църкви, множество надписи.

От началото на XX век Каварна достига значителен стопански и културен възход, но през 1913 г. градът пада под румънска окупация. Българите не се предават: църквата, читалищата и културно – просветните дружества бунят духовете. През 1940 г. днешният курортен град отново става част от пределите на България.

На територията на Каварна всеки би могъл да открие идеални условия за своята почивка. В района могат да се практикуват различни видове туризъм - морски и ваканционен, научно-опознавателен, културен, конгресен, велотуризъм, пещерен туризъм. Края предлага също екотуризъм във всички негови форми от семейната почивка в уюта на традиционната селска къща в Българево, Камен бряг или Топола до специализирания туризъм, а не бива да се пропуска и много нашумелият голф – туризъм, събитиен туризъм и вечно популярния ловен туризъм.