Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Девин

Девин, България - Туристически Атракции

Девин

Девин е град, разположен в Южна България, в Област Смолян. Близо до него се намират курортите Пампорово и Чепеларе. Градът заема трето място по големина в областта, като преди него се нареждат Смолян и Златоград, също така е административен център на община Девин.

Общината се разпростира в югозападната част на планината Родопи по течението на р.Въча и граничи с общините Борино, Смолян, Батак, Кричим, Перущица и Чепеларе и с Република Гърция на юг.

Сгушен в сърцето на Родопите, Девин е като планинска приказка. В този дивен кът властват чист въздух, красива природа и тишина. Тук природата е съчетала в едно величествени планини, реки и минерални извори.

В това райско кътче могат да се практикуват алтернативни форми на туризъм. Предпочитана за посещение от туристите е защитената местност „Поречието на река „Девинска”. Тя представлява живописно ждрело с характерен ландшафт и уникални скални форми и образувания, находища на редки и защитени растителни и животински видове. Сякаш, за да докаже неповторимостта на природата, реката е създала множество красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра.

Атрактивната екопътека „Струилица – Калето – Лъката” спомага за по-лесното достигане до защитените местности от туристите. Прехода по нея включва преминаване по метални мостове, стълби и места за отдих. Не са пропуснати и рибарите, специално за тях е обособена зона за риболовен туризъм с дължина 3 км., която предоставя отлични условия за риболов на балканска пъстърва.

Не липсват и исторически паметници с местно значение, които са под специална закрила. В местността „Калето” са разположени развалините на стара българска крепост от VІ-ХІІІ век, а в местността „Лъката” е установено средновековно селище.

Ако просто сте решили да се попечете на слънце и да се отдадете на почивка откритите плувни басейни в местността „Струилица” биха били перфектни за тази цел. В същият район се намират и стъпаловидните водопади „Струилски дол”.

Несъмнено едно от най-прекрасните и доста популярно място е защитената местност „Триградско ждрело”. Тази чудна природна картина очаква всеки тръгнал по поречието на р.Триградска по пътя Девин-Триград, на около 1,5 км. от селото. Триградското ждрело обхваща най-живописната част от речния каньон с отвесни стени, високи до 300 метра, които в определени участъци се доближават една до друга надвиснали над пътя, закривайки небето. Тази неповторима, спираща дъха гледка на стръмни скали, върху които растат смърчове и борове, придава особена стойност природния паметник.

Пропастната пещера „Дяволско гърло” е един от феномените на Триградско ждрело. Водите на р.Триградска с грохот се вливат в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 метра (един от най-високите в Европа) и се появяват отново след 530 метра като буен карстов извор.

Много легенди се носят за пещера „Дяволско гърло”, а местните жители разказват че, нищо което е влязло в подземния и лабиринт, не излиза от нея.
Една от легендите гласи, че древните траки хвърляли в бездната своите вождове, за да им дарят безсмъртие.
Според друга - това е мястото, където митичния певец Орфей слязъл в подземното царство да търси възлюбената си Евридика.

Друга пещера от пропастен тип е Харамийската пещера. Тя може да се види в землището на с.Триград.

С течение на годините местността добива все по-голяма популярност. Увеличават се желаещите да практикуват по-различни форми на туризъм, като посещение на пещери, пешеходни преходи, наблюдение на птици и растения, планинско колоездене, конен туризъм, рафтинг и др.

На значителна популярност се радва и местността „Чаирите”. Тя представлява свлачищни езера, вековна гора и сенокосни ливади, разположени на 1600 метра надморска височина. Природните феномени, намиращи се тук трябва да се видят от всеки: Превалетият камък – естествена каменна арка, висока над 10 метра; Пияната гора с нейните дървета, странно изкривени и наклонени от свличането на почвените слоеве, върху които растат, но най-ценното и неповторимо природно творение безспорно са 7-те свлачищни езера, запазени от епохата на кватернера.

Изключително важен фактор за развитието на туризма са минералните извори: Находище “Беденски бани“ - разположено на 12 км. от гр.Девин, с температура 73,50 – 76,00 С. Минералната вода има външно балнеологично приложение. Основният профил за ползване включва заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и кожни заболявания. Водата не е пригодна за бутилиране.

Находище “Девин” - разположено в самия град, с температура 37 – 45оС. Минералната вода има следните предназначения:
- за питейно приложение – стомашно-чревни заболявания; жлъчно-чернодробни заболявания; бъбречно-урологични заболявания; обменно-ендокринни заболявания
- за външно приложение – за заболявания на опорно-двигателния апарат; на нервната система; половата система, сърдечно-съдовата система и кожни заболявания;
- за инхалационно приложение – при заболявания на дихателната система от възпалително, алергично и токсично естество;
- за спортно-профилактични цели и закаляване на организма в закрити и открити водни басейни.

Находище “Михалково” е с дебит на находището 2,8 л/с. Водата извира с температура 16,00-26,00С. Тя е най-силно газираната въглекисела вода в страната. Прилага се за лечение на сърдечно-съдови заболявания, за заболявания на храносмилателния апарат, за нервната система и за лечение на ендокринно-обменни заболявания.

Находища “Настан-1” и „Настан-2” – се намират се в кв. “Настан”, гр. Девин. Водата е сулфатна, хидрокарбонатно-натриева и се използва за:
- питейно балнеолечение и балнеопрофилактика – стомашно-чревни , бъбречно – урологични и обменно-ендокринни заболявания;
- трапезни цели като натурална минерална вода - на водоизточника или в бутилиран вид, включително и газирана.

СПА-комплексите в града, както и вилното селище, предлагат балнеолечение, калолечение, парафино и луголечение, кинезитерапия и физиотерапия.

На територията на общината има както семейни хотели, така и самостоятелни къщи за гости, бунгала и хижи. Девин придобива все по–голяма известност като балнеологичен курорт с национално и международно значение.

Едно от най-големите му преимущества е, че може да се посещава по всяко едно време на годината. Неговите природни съкровища и исторически местности приемат посетители също целогодишно, за да запечатат в съзнанието на всеки величествени и неповторими гледки.