Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Сандански

Сандански, България - Туристически Атракции

Сандански

Сандански е курортен град разположен в Югозападна България. В миналото там се намирало римско селище наречено Дезудава, а по-късно дошлите след византийците славяни го преименували на Свети Врач.

Смята се, че по тези територии е роден и живял гладиатора Спартак от тракийското племе меди. Паметникът му е един от символите на града. Сандански се намира съвсем близо до град Мелник в Област Благоевград.

Градът се намира в Санданско-Петричката котловина, в подножието на Пирин. На 12 км. от курорта се намира местността "Рупите" с храма св. Петка, издигнат благодарение на пророчицата Баба Ванга. Друга известна забележителност, до която можете да отскочите, ако се намирате в Сандански е Роженския манастир, както и живописното село Лешница, в което на власт са красотата и спокойствието.

Климата на това красиво място е благоприятен за почивка през всеки годишен сезон. Планинският бриз, идващ от Пирин по поречието на р. Бистрица, охлажда въздуха през летните месеци. Въздухът в Сандански е с най-ниското съдържание на алергени в цялата страна и е подходящ за лечението на астматични, алергични и други заболявания. Тези факти са прославили града по целия свят, като естествена лечебница и балнеокурорт.

Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори, ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и даващи възможност за къпане на открито през цялата година, допринасят територията да бъде заселена още в дълбока древност.

Селището около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди новата ера. До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век варварски племена го разрушават. Именно в този период той се сдобива с името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян, които са народни лечители. През 1947 година днешният курорт е преименуван на Сандански.

Направените археологически разкопки сочат, че руините на древния град са разположени точно на територията на съвременния град Сандански.
Градът е бил в своя разцвет в периода IV-VI век. От тогава са открити множество обществени сгради и раннохристиянски базилики, включително раннохристиянски епископски комплекс. Най-голям интерес предизвикват откритите мозаечни декоративни килими, част от които са експонирани в Археологическия музей на Сандански.

През Османския период Свети Врач е пазарно средище със смесено население в Мелнишката кааза на Серски санджак.
През 1913 година по време на Междусъюзническата война гръцката армия опожарява 200 къщи.
След 1919 година Свети Врач става фактически административен и политически център на региона, макар че до средата на 1925 година околията се нарича Мелнишка. В него са разположени голям брой от занаятчийските работилници и търговски магазини, които обслужват населението от цялата околия. На 18 юни 1929 година, 22-рото Обикновено Народно събрание приема Закон за провъзгласяване на селото за град.
След 9 септември 1944 година голям брой жители от града и околията са избити от новата власт. През януари 1945 година близо до гарата на Свети Врач е създаден първият комунистически концентрационен лагер в страната, който съществува два месеца.
От 1949 година днешния курорт приема името на Яне Сандански, който освен български революционер и войвода е и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Серския революционен окръг.

Туризмът в Сандански е водещото перо в икономиката на града. За това имат изключително голям принос не само природните условия, но и все повечето хотели, вили и къщи за гости, които се стремят максимално да отговарят на изискванията на туристите.

Всеки посетител, който е любител на природните дадености и архитектурни паметници може да обогати престоя си с разходки из туристическите обекти и забележителности в и около Сандански. Някои от най-популярните са: Раннохристиянската базилика от II век и античния комплекс; Паметникът на Спартак; Сандански манастир „Св.Св. Козма и Дамян”; Уникалния градски парк; Националния парк Пирин; Мелнишките скални пирамиди; Мелник и Кордопуловата къща; Роженския манастир; Рупите; Феноменът Преподобна Стойна и храма „Св.Георги” в село Златолист и много др.

Гордост за жителите на Сандански е Археологическия музей.
Музейното дело в града започва със създаването на археологическо дружество "Струма" през 1936, като е обособена и музейна сбирка, намираща се по това време в днешното Първо основно училище в Сандански.
Основа за изграждането на тази институция стават останките на раннохристиянската "Базилика на епископ Йоан".

Музеят подсигурява извършването на археологическите проучвания в града и региона. В периода 1960 - 1980 година са проучени последователно "Базилика на епископ Йоан", Гимназиум, Раннохристиянски комплекс, Раннохристиянски некропол, терми и жилищни сгради, които придават завършен вид на градоустройствената система на античния град.

Археологическият музей има на свое разположение богат архив и депо, където са запазени находките, пълната документация и снимков материал, описващи разкритите обекти. Той е натрупал с годините богата колекция от монети, надписи, надгробни плочи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни исторически епохи. Интересен обект е Епископският комплекс, намиращ се зад сградата на старото кметство, включващ Епископска базилика, баптистерий, атрий с колонада, различни помещения и сгради.

Не по-малко интересни и уникални са природните забележителности. В края на главната и пешеходна улица започва паркът на Сандански. Това е единственият парк в България с пясъчни алеи и заедно с Варненската „Морска градина“ е най-големият градски парк в България. Там могат да се открият изключително редки растителни видове.
В парка се намира летният театър, където всяка година се провежда фестивалът за авторска македонска песен „Пирин фолк“.

Над града се намира и бившата резиденция на Тодор Живков, днес превърната в хотел. Около нея има огромен и красив парк, с живописно езеро.

На около 12 км. от Сандански в Пирин планина, се намира живописният водопад „Попина лъка“.

Възможностите за отдих и разходки из това райско кътче са разнообразни, трябва ви само време за да се впуснете в тях.