Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Коматинските скали

Коматинските скали, България - Туристически Атракции

Коматинските скали

Съвсем близо до Благоевград (на около 50км.), в околностите на с. Крупник са открити руини от средновековна крепост с кула, зидове и части от път. Планина Влахина е приютила на своята територия един от символите на община Симитли - Тросковския манастир. Неговото построяване се състои преди това на Рилския манастир, той е една забележителна туристическа атракция. Съвсем близо до храма са разположени грандиозни скални комплекси известни под името „Коматинските скали”.

Според легендите под скалния масив може да се открие, отдавна заровено там злато в огромни размери. Местното население също вярва, че там е пълно с жълтици, скрити от хайдути и комити. На това място те често намирали убежище от властите.

Величествено издигащите се скали над селото са изключително трудно проходими. В средата се намира най-високият скален отломък, извисяващ се като крал над останалите.
В този скален къс има пещера. В миналото там проникнали трима селяни от с.Брестово. Използвайки въжета и стълби те се добрали до торба със злато. Подялбата на парите била трудна, защото всеки искал повече за себе си, както се случва почти винаги. Двама от селяните били братя. Единият брат затворил в хамбара другия и подпалил постройката. „Оня се спасил по чудо”, казват местните хора.
Те искрено вярват, че сред скалите са скрити още много злато и ценности, намерили мястото си там от старо време. „Орлите, дето люпеха яйцата си по тези канари, отдавна ги няма, но жълтиците не могат да литнат”, обясняват хората.

Направени по територията изследвания доказват, че под целият хълм са налични находища на антрацитни въглища. За съжаление в нашата страна се намира по-малкото количество (голямата част е на македонска територия).

Населението по тези земи още разказва за времето, когато над селището се добивали въглища. Около 1918-1920 г. тук се появил руснак на име Аджар и започнал да разкопки. Свалял въглищата направо в средата на селото и добивал от тях кокс. След известно време изчезнал и никога повече не се появил.

До „Коматинските скали” се стига най-лесно, като се тръгне от гр.Благоевград посока гр.Симитли. Минава се през гр.Симитли и след около 4км. Се завива на дясно за с.Кадиица. От село Кадиица се следва единствения път, който има там и той продължава до скалите.